כתבה וצילמה: ענבל בן ברית כהן

כשהייתי בערך בת 10 עברה המשפחה שלי לטבעונות. אחי האמצעי היה מאד חולה והאמת שגם אנחנו חלינו תדיר בכל מיני מחלות "רגילות", שמאוחר יותר יקשר אותן ה"גורו" הטבעוני אליו הלכנו, לתזונה הלא טבעונית שלנו. מוצרי החלב גורמים לליחה מוגברת ולהחרפת האסטמה, אמא החליטה שכולנו הופכים לטבעונים וכך היה, אודה על האמת, הבראנו והתקפי האסטמה של אחי הפכו קלים הרבה יותר ולעיתים הרבה יותר רחוקות.  

זה היה בסוף שנות ה-70 ונתפשנו אז כמשפחה מוזרה ולא נורמטיבית, הסביבה הקרובה והרחוקה לא הבינו כלום בזה, והיה לא פשוט להתנהל כטבעונים כשאין כל תחליף ואף מסעדה לא מצויה או מתאמצת עבורנו.

כל זה היה במאה הקודמת, בשנים האחרונות זה כבר נראה לגמרי אחרת. אורח החיים הצמחוני והטבעוני הולך ותופס יותר ויותר מקום בשיח וגם בצלחות, וחיי הטבעונים והצמחונים הפכו לפשוטים יותר מאשר בשנות ה-70 של המאה הקודמת. התזונה שמבוססת רובה (ויגידו מיד הטבעונים שבחבורה שעדיף כולה) על מקור צמחי, נתפסת בריאה יותר ובעיקר מוסרית יותר...  

מי שהורגל במשך שנים, ובעידוד בעלי אינטרסים, לחשוב שחלבון מגיע רק ממנה טובה של מזון מן החי, מגלה שיש לא מעט תחליפים לכך. אחד מהם הוא למשל העלים הירוקים. הכל טוב ויפה, אבל מה עם הטעם? לטבעוניים יש מה לאכול? או רק סלט וירקות?

אז מסתבר שמנות טבעוניות יכולות להיות נפלאות ולא תאמינו, אבל אפילו מסוגלות לגרות את בלוטות הטעם. אחת הנשים שהרימו את הכפפה ומנסות ללמד אותנו איך אפשר לבשל אוכל טבעוני, יפה לעין וטעים לחיך היא עדי כהן סימן טוב. במסגרת הטרנד השני הנפוץ במקומותינו שבו מתקיימות סדנאות העשרה בבתים, פותחת גם עדי את ביתה ואת פינת האוכל והמטבח, לסדנאות בישול טבעוני.

הבישול איננו העיסוק המרכזי או הפרנסה הראשית של כהן סימן טוב, היא בחרה לעסוק גם בזה, מעבר לשעות העבודה שלה, מאחר והיא מרגישה שזו מאין שליחות עבורה. היא צמחונית מגיל 12 מאחר וכבר אז לא נראה לה הגיוני  שיהרגו בעל חיים על מנת שהיא תהנה ותאכל. "בתקופה ההיא לפני 34 שנים הייתי דבר מוזר, לפני שנה וחצי עשיתי את השינוי שהדהד כבר תקופה, אבל פתאום המודעות גברה ועברתי להיות טבעונית. הבנתי שהתעשייה הזו של חלב וביצים היא מאד אכזרית והחלטתי מעכשיו לעכשיו, ממש כמה ימים לפני שבועות שזהו".

כהן סימן טוב חיה עם בני בית שהם אוכלי כל, לפני שנים עוד הייתה מבשלת בשר למרות היותה צמחונית, לפני שנה וחצי כשעברה לטבעונות הפסיקה גם להכין בשר. בני הבית בבית אוכלים בעיקר טבעוני כי זה מתבסס על האוכל שכהן סימן טוב מכינה "אם הם מביאים קצת בשר מוכן מחמותי, אז הם אוכלים אותו גם בבית, לא צריך להיות קיצוני ואני מכבדת כל בחירה, אבל אני מכינה רק טבעוני".

הבישול הטבעוני לא מנסה להיות כמו בשר, אלא טעם עצמאי וטעים משל עצמו, זה לא חיקוי של אוכל אחר, זה פשוט אוכל טעים. רובנו רגילים להרגלים ואמונות באוכל: מנה ראשונה, מנה עיקרית, תוספת וקינוח, כשאנשים מתחילים להתקרב לצמחונות ולטבעונות הם הולכים קצת לאיבוד דווקא מתוך ההרגלים והתבניות המוכרות, כאן בדיוק נכנסת כהן סימן טוב לתמונה.

"אנשים התלהבו מתמונות אוכל טבעוני שהעלתי לפייסבוק", היא משחזרת. "אנשים ראו והחלו לפנות אליי בשאלות איך עושים את מה שעשיתי. חברה רצתה לראות איך אני עושה את האוכל הטבעוני ואחריה המעגל הלך והתרחב והרגשתי שיש דרישה מהשטח. אני מרגישה שיש הרבה אנשים שרוצים להפחית צריכת בשר או לעבור לצמחונות או טבעונות ולא יודעים איך לעשות זאת".

היא יזמה סדנאות בישול טבעוני אחת לחודש לערך, סדנאות אינטימיות שמתקיימות ליד שולחן האוכל ובמטבח שלה בביתה במודיעין.  הצטרפתי לאחת מהן באחד מימי השישי. היינו 4 נשים ושתי נערות, קלפנו, קצצנו, ערבבנו, לשנו, מילאנו, פטפטנו ולבסוף גם סעדנו יחד. 4 שעות מרתקות של צבעים, טעמים, ריחות ומרקמים. הכנו חלות לשבת, מרק קובה עם קובות טבעוניות, ממולאים טבעוניים בשני סוגי רטבים, סיר קציצות חריימה טבעוניות, קינוח שוקולד ופיצוחים ומאפה במילוי תמרים. הכל על טהרת הרכיבים הטבעוניים. בשעה 13:00 ישבנו סביב שולחן עשיר בכל טוב, שלא הכיל אף רכיב מן החי, והתוצאות היו נעימות לעין וטעימות לחיך.

הבישול איננו העיסוק המרכזי או הפרנסה הראשית של כהן סימן טוב (במרכז), היא בחרה לעסוק גם בזה, מעבר לשעות העבודה שלה, מאחר והיא מרגישה שזו מאין שליחות עבורה. היא צמחונית מגיל 12 מאחר וכבר אז לא נראה לה הגיוני  שיהרגו בעל חיים על מנת שהיא תהנה ותאכל. "לפני שנה וחצי עשיתי את השינוי, המודעות גברה ועברתי להיות טבעונית. הבנתי שהתעשייה הזו של חלב וביצים היא מאד אכזרית והחלטתי מעכשיו לעכשיו, ממש כמה ימים לפני שבועות שזהו"

עדי: "אני עושה חזרות ומנסה לפני הסדנה גם כל מיני מאכלים חדשים. העיקרון הראשון שלי הוא מתכונים קלים להכנה ומרכיבים מאד פשוטים ולא יקרים או כאלו שצריך ללכת במיוחד לחפש ולהשיג. רוב המאכלים שאני מלמדת ועושה בסדנה אלו מאכלים שאת מרביתם ניסיתי קודם ואני כבר עושה אותם זמן רב. טבעונות איננה עסק יקר ואם לומדים להתארגן נכון ומה לבשל, אז זה פתאום נראה פשוט וקל. קטניות הם בסיס התזונה והם לא יקרים ממזון אחר, שאר הדברים יקרים רק בקטנה וזה בטל בשישים". ניתן לעקוב אחר הסדנאות שהיו ושתהיינה בעמוד הפייסבוק שנקרא: עדי-בישול טבעוני שמח. 

חג שמח!