עולם שלם מגולגל בתוך אצה ירוקה

מנת הדגל של יפן היא הסושי. אחת מסדנאות השף המבוקשות שאנחנו מעבירות היא סדנת סושי.. היא מתחלקת לשניים: סדנת סושי למתחילים וסדנת סושי למתקדמים..
הכנת סושי באחת מסדנאות השף של "המתגלגלות"

אז מה זה סושי?

סושי הוא בעצם אצה קלויה הנקראת אצת נורי, ממולאת אורז חמצמץ כשבתוכו נחים להם מילויים שונים ומגוונים: דגים, ירקות, חביתה יפנית וכו'.

ישנם סוגי סושי רבים וסוגי הגשה יפים. את הסושי הבסיסי מגישים לצד וואסבי וג'ינג'ר כבוש (פרטים בהמשך).

 

החומרים הדרושים

הרכיבים החשובים ביותר להכנת סושי הם: אורז לסושי, חומץ אורז, אצות נורי ומחצלת. את ארבעת הרכיבים האלו ניתן למצוא היום במגוון מעדניות, חנויות טבע, וגם בחלק מהסופרים הגדולים. 

האורז: כעקרון, אם ממש אין ברירה, ניתן להשתמש גם בריזוטו (או כל אורז עגול אחר) בתור אורז לסושי, אלא שזן האורז המיועד לסושי נידבק טוב יותר כי הוא עשיר יותר בעמילנים ויש לו מירקם מתאים יותר, ומכיוון שכיום אין בעיה להשיג בחנויות את סוג האורז המתאים בדרך כלל אין סיבה להשתמש במשהו אחר. 

המחצלת: כלי עזר חשוב הוא המחצלת לגלגול רולים (הידועים בשם "מאקי"). ניתן גם לקנות תבניות מרובעות ככלי עזר להכנת ניגירי (גושי האורז המאורכים עליהם מונחת בד"כ חתיכת דג) – מומלץ בעיקר למתחילים.

האצות: אצות הנורי הם דפים בצבע ירקרק כהה של אצות קלויות שנועדו לעטוף את הסושי. יש מגוון רב של מותגים, כך שאני לא יכולה להמליץ על סוג מסוים. החבילות הנפוצות ביותר מכילות 10 עלים, אל תתפתו לקנות את החבילות הגדולות יותר משום שיש לקחת בחשבון שהאצות רגישות ללחות ועלולות להתקלקל זמן מה אחרי שפותחים את החבילה, כך שלא מומלץ להתפתות לקניית חבילה גדולה.

לצד הסושי ניתן לשים רוטב סויה יפני איכותי כמו למשל סויה שמשווקת על ידי "קיקומאן" או "יאמסה". ה"וואסבי"- היא חזרת יפנית הנראית כמעין גוש פלסטלינה, היא מזכירה מעט ממרח אבוקדו ומגיעה באבקה. הרבה אנשים שנתקלים בה בפעם הראשונה חושבים שמדובר בממרח אבוקדו, מה שמתגלה כטעות מצערת משום שהווסאבי חריף ביותר, אז בזהירות! את הווסאבי ניתן להשיג בשפופרת או באבקה לה מוסיפים מעט מים. את הג'ינגר הכבוש מניחים בצד ואוכלים ממנו מדי פעם בכדי לשבור את טעם הסושי.

אורז לסושי

מצרכים
2 כוסות אורז עגול, שטוף
3 כוסות מים קרים
1/3 כוס חומץ
1 כף סוכר
1 כפית מלח

מילוי הסושי

מצרכים
מאקי צמחוני: מבחר ירקות חתוכים כגפרורים דקים.

 

הכנת הסושי
 

  1.  מעבירים את האורז שבררנו לסיר עם המים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 20 דקות,ומעבירים את האורז לקערת הגשה.
  2. מחממים יחד את החומץ, הסוכר והמלח ויוצקים באופן אחיד על האורז, תוך ערבוב בכף עץ וניפנוף במניפה, מה שנותן לו את הברק המתאים של אורז לסושי. מצננים.
  3. את המחצלת תעטפו בניילון ניצמד, זה מקל מאוד על העבודה.
  4. על המחצלת מניחים את האצה, כאשר הצד המחוספס שלה כלפיכם.
  5. לוקחים כדור אורז, משטחים אותו על האצה לגובה 2 ס"מ, משאירים אצה מעט קירחת ללא אורז על מנת שהרול יסגר טוב.
  6. במרכז האורז מניחים את הירקות החתוכים כגפרורים ומגלגלים בהידוק בעזרת המחצלת בדיוק כפי שבתמונה.
  7. לחיתוך: מקובל לחתוך ל-4. תחילה נחצה ל-2 לאחר מכן כל חצי נחצה לעוד חצי כך שנוצרים לנו 4 חתיכות. ולאחר מכן כל  רבע  ל-2. מגישים עם או בלי התוספות שציינתי.