מאת: רמי היפש
מעט מאוד פעמים מוצאים עצמם חברי מועצת העיר מודיעין במוקד העניין הארצי. ביום רביעי בשעה תשע וחצי, כמה דקות אחרי שהמועצה אישרה את התיקון לחוק העזר העירוני, המאפשר פתיחת בתי עסק בשבת, הופיע מבזק ב-YNET. כעבור כמה דקות זה כבר הפך לידיעה מובילה באתרי החדשות.
חברי המועצה היו מודעים לגודל הדיון שערכו. ראש העיר חיים ביבס הקפיד להגיד שלא תהיה פוליטיקה בישיבה – אבל הפוליטיקה נכחה שם. גם בכך שכל חברי המועצה נכחו, למעט סגן ראש העיר, אילן בן סעדון, שלפני שנתיים התנגד לתיקון שכלל את המע"ר, שנסע לצפות באיטליה בדרבי בין יובנטוס לטורינו.
כולם הגיעו. זה כלל גם קהל רב, שבו רשם נוכחות גם דני רוזנפלד, חבר המועצה לשעבר והדיון כלל גם את שרון מעוז, שנעדר מהישיבות האחרונות והודה שהוא סופר את הישיבות עד לסוף הקדנציה. כולל חובשי הכיפות והחילוניים וכולם הפנו אצבע מאשימה לעבר שר הפנים, אריה דרעי, שחוק המרכולים שהוא מקדם, שנועד לאפשר לשר הפנים למנוע פתיחת בתי עסק בשבת – גרם להם להתעסק בתפוח האדמה הלוהט הזה.
מה שנותר לחלקם הוא לשטוח את האני מאמין שלהם ולדבר על התחברות. ברוך בוכניק, מראשוני הדוברים. דיבר על כך ששוטרים נכחו בתחילת הישיבה, דבר שהעליב אותו מאוד. "חוק העזר העירוני קיים 13 שנה. החרדים והדתיים לא הפגינו נגדו", אמר בוכניק, וייחס את התכונה לשיח הקשה שעלה ברשתות החברתיות בשבועות האחרונים. "אני קורא לכולם לרדת מהטריפ שלקחתם".
תוצאות ההצבעה היו ידועות מראש. ההנהלה אישרה ביום שני את התיקון שקבע שייפתחו בתי עסק בשבת, בעיקר בתי קפה בשלושה אזורים מרכזיים – המע"ר, ישפרו והמרכז הטכלונוגי. מרכולים ייפתחו בשכונות לפי התור, רק אחד בכל שכונה והרחק מריכוז דתי ומועדוני ספורט יוכלו לפעול בשבתות. "כשהתחלתי לטפל בנושא התברר שמועצות אזוריות מחוץ לחוק", אמר ביבס. "בגלל זה אף אחד לא נוגע בשפיים ואילו רשויות מקומיות צריכות שיהיה חוק בעניין".
מה שנותר לחברי המועצה הוא לנסות ולהשיג קצת הישגים פוליטיים ולדבר על אופק עתידי. שחר מי און איש עתיד הצליח להקדים את שעות הפתיחה של המקומות לשש בבוקר, כדי שיוכלו להתארגן ולא עשר בבוקר כהצהרת החוק. מיכאל חרל"פ מהבית היהודי התגאה בכך שהוציא מחוק העזר את פתיחת בתי העסק במע"ר. "לא יפתחו חנויות נעליים במע"ר בשבת ולא יהיה מסחר וזה דבר חשוב מאוד", הוא הסביר – כי הרי בתי קפה פועלים כעת בסדרם במודיעין.
הגישה האמביוולנטית מכולן היתה של מירב פלג ומויש לוי. פלג החליטה שמצפונה לא מאפשר לה להצביע בעד חוק העזר ונימקה זאת מנימוקים חברתיים. לוי הרחיב על אמנת גביזון-מדן שנכתבה בשנת 2000 על ידי פרופ' רות גביזון והרב יעקב מדן ונועדה להתאים את הסטטוס קוו במדינה בין הדתיים לחילוניים לזמנים אלה. לכן הוא הצביע בעד כל הסעיפים שנוגעים למסעדות ובתי קפה ונגד נגד פתיחת חנויות למסחר.
מתי תקום מכללה ואיפה?
הדיון הסוער על חוקי העזר העירוניים לא היה היחיד בישיבה ברביעי. דיון ער נוסף נערך על מסקנות ועדה בראשות הילה בן אליעזר ובו היו חברים גם הגזבר רם סידיס והיועצת המשפטית דנה חפץ-טוכלר שבדקה חלופות למכרז להקמת מכללה בעיר.
במודיעין חושקים זמן רב במכללה שתוקם בעיר , אבל המכרזים שרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) הציעה לא זכו להצלחה והוועדה נוסדה כדי להציג דרכים שבהן העירייה תוכל לשווק בעצמה את הקרקע במע"ר לצורך העניין.
הוועדה הציגה שלוש חלופות שונות – מכרז, הקצאת סכום גדול על ידי העירייה והתקשרות עם יזם שיפעיל בחכירה את המכללה. הוועדה המליצה על החלופה השנייה, הכוללת סכום של 50 מיליון שקל שיגיע מהעירייה ועוד 30 מיליון שקלים מהיזם.
התחיל ויכוח ער. כמה חברי מועצה בהם בוכניק, אייל הנדלר ואבי אלבז, טענו שההצעה לא מעשית ושאלו האם כדאי לייעד סכום כה גבוה לפרויקט שאפתני כזה, שכרגע ההיתכנות שלו לא מעשית. המועצה הגבוהה להשכלה (מל"ג) לא רוצה לפתוח מכללות חדשות או שלוחות של מכללה, אלא להעתיק מכללה קיימת – המכללה היחידה שהביעה עניין לעבור למודיעין היא שערי משפט בהוד השרון, וגם זה לא מובטח כרגע.
צילום: ארכיון מודיעינט