צילום: Depositphotos
בעקבות מותה הטרגי של אושר דרעי ז"ל בת ה-22, מתגובה אלרגית קשה לאחר שאכלה קינוח חלבי במסעדה בצפון הארץ, מבקש חבר המועצה איתי אלמוג-בר מסיעת 'מודיעין חופשית', להגיש הצעה לסדר בישיבה הקרובה של מועצת העיר, לפיה תרכוש העירייה מזרקי אפיפן ותחלקם למסעדות, בתי קפה ועסקי מזון בעיר. עוד מציע אלמוג -בר כי תועבר הדרכה על השימוש במזרקים לצוותי העובדים.
בדברי ההסבר להצעה לסדר שתעלה לדיון השבוע כותב אלמוג-בר: "מרבית האנשים שסובלים מאלרגיה מודעים לכך ונושאים עמם מזרק אפיפן מציל חיים, אולם ישנם מקרים שבהם האדם שוכח לקחת עמו מזרק, או שהמזרק פג תוקף או שאותו אדם כלל לא יודע שהוא אלרגי למזון עד שלא נחשף אליו לראשונה. חשוב שהמדינה תחוקק חוק שמחייב מסעדות ובתי קפה להחזיק במזרק אפיפן כדי למנוע טרגדיות ולהציל חיים. היה נסיון לחוקק חוק שכזה אבל משיקולים פוליטיים שונים הוא נפל. אני סבור שעד לחקיקת חוק שכזה על הרשויות לחייב מסעדות ובתי קפה להחזיק בשטחן מזרקי אפיפן מתוך חשיבה של ערבות הדדית ועל הצלת תושבי העיר מבוגרים וילדים כאחד. עלות המזרקים זניחה באופן יחסי".
בעבר הועלתה בכנסת הצעת חוק לחייב בתי קפה, מסעדות ומוסדות חינוך להחזיק במזרק אפיפן, אך בסופו של דבר חויבו רק מוסדות החינוך - גני הילדים ובתי הספר, להחזיק במזרק לטיפול במקרה של חשיפה לאלרגניים, והמסעדות ובתי הקפה נעדרו מהחוק שאושר.
איתי אלמוג-בר | צילום: אופיר אברהמוב
"רק לפני כמה ימים גננת בכפר סבא הצילה את חייה של ילדה שהייתה אלרגית לאגוזים ובטעות אכלה מזון שמסוכן לה ללא ידיעתה", סיפר איתי אלמוג-בר והוסיף: "המזרקים יעזרו להציל חיים. אני סבור שיהיה נכון אם העיריה
תרכוש ותחלק באופן מיידי מזרקי אפיפן למסעדות ובתי קפה בעיר בצרוף הסברה לבעלי העסקים ולציבור על חשיבות הענין".
"יש כיום בעיר עשרות מסעדות ובתי קפה ועוד עשרות פיצריות, גלידריות ודוכני פלאפל. סך הכל כ - 100 עסקים פעילים (המספר משתנה מדי שבוע). אני מעריך את עלות החלוקה הראשונית בכ - 20,000 ש"ח וסכום נוסף דומה לחלוקה גם לגלידריות, פיצריות ודוכני פלאפל (סה"כ כ 40,000 ש"ח) עלות חד פעמית כדי להחדיר את הנושא החשוב לעירנו".
יש לקחת בחשבון כי לא כל המסעדנים בעיר ישמחו על מהלך כזה, אם יאושר. אחד המסעדנים בעיר איתו שוחחנו, וביקש להשאר עלום שם, ציין כי מובן שחייבת להיות מודעות לסכנה הקיימת ללקוחות ולסועדים הסובלים מאלרגיה, אך הביע חשש מהאחריות שתוטל על מלצרים וצוותים, אשר לרוב מתחלפים בטווחי זמן קצרים ואשר אינם מיומנים בהענקת טיפול שכזה, פשוט ככל שיהיה.