צילום: ארכיון מודיעין נט
לפי התכנון המקורי, אמצע נובמבר אמור היה לציין יותר משבועיים לאחר הבחירות לרשויות המקומיות ומגעים קואליציוניים נינוחים. אבל הבחירות נדחו בגלל המלחמה ומועצת העיר התכנסתה ב- 15.11 לדיון לא מתוכנן.
זה היה דיון של הערכות מצב של העירייה ושבו רוב המשתתפים, ברוח התקופה, לבשו בגדים כהים. איתי אלמוג בר אף הגיע במדי ב' ורובה M16 ארוך. "אין לך מקוצר?", שאל שחר מי און ומי שענה היה אבי אלבז שהגיב: "זה לפי הגובה. לאנשים גבוהים נותנים ארוך".
זו הייתה אתנחתא קומית בדיון שהתחיל עם עדכונים עצובים על ההרוגים ממודיעין והבטחה שכל חלל צה"ל מהעיר יונצח ע"י קריאת משעול על שמו.
שגרת חירום
ראש העיר חיים ביבס פירט לגבי כיתות הכוננות שנפתחו במודיעין, הכוללות שש כיתות חדשות ונשק ארוך קנה לכולם. לשאלה האם כולם יהיו באזור מודיעין, ענה ביבס שהאנשים שנבחרו גרים ועובדים באזור העיר. "היו לנו רשימות של יותר מ-1,000 מתנדבים ומתוכם נבחרו אנשים שהתאימו מבחינה מקצועית", אמר.
בעיה בטיחותית נוספת נוגעת למכבים, שמוגדרת אחרת משאר העיר בגלל קרבתה לבית סירא שבשטחים מעבר למחסום מכבים. חלק מהתושבים דיווחו על חשש ממנהרות ליד הבתים והתלוננו על שמיעת רעשים מדאיגים. העירייה שכרה חברה חיצונית שעורכת בדיקות באזור. הם לא היחידים שחוששים ממנהרות "אנחנו מטפלים בהרבה פניות, גם של אישה שגרה בקומה שישית בדמרי ושומעת קולות מלמטה", אמר ביבס.
אמנם הסיכוי למנהרה מתחת למודיעין קטן. "באזור שלנו, מטר אחד של מנהרה הוא במחיר של 100 מיליון שקל", הסביר ביבס, אבל הזהירות עדיין מתבקשת.
עודכן כי באזור גדר ההפרדה פועל תקופה ארוכה גדוד מילואים של חטיבת כפיר, שיש לו היכרות גבוהה עם האזור והוא מהווה נדבך מרכזי בשמירה על הגדר. כמו כן, הותקנו אמצעים טכנולוגיים המחוברים למוקד הביטחון הרואה של העירייה ומסייעים לאבטחת האזור.
בהמשך דנו בישיבה במפגעי הריח הקשים עליו מתלוננים תושבים רבים בעיר, ואשר נובעים משריפה בלתי מבוקרת של פסולת ביישובים מעבר לקו הירוק, ראש העיר עדכן כי נשלח מכתב בנושא לראש הממשלה, לשר הביטחון ולשרה להגנת הסביבה ובו נכתב כי המפגע הזה הוא אירוע טרור לכל דבר ועניין. התקבל עדכון כי כוחות הצבא נכנסו לשטחים בהם בוצעה שריפת הפסולת, יחד עם עשרות כלי עבודה שהחלו לטפל במוקדי השריפה.
"נתעקש על בחירות בינואר"
נושא נוסף שהעסיק את המועצה הוא הבחירות לרשויות המקומיות שנדחו ל-30 בינואר 2024. ביבס, שהוא גם יו"ר המרכזי לשלטון מקומי, הבהיר שראשי הרשויות ידרשו לקיים את הבחירות במועדן ולא לדחות אותן שוב. "רוב מדינת ישראל ירוקה", הוא הסביר. "יש כמה רשויות, בעיקר מועצות אזוריות, שבהן לא ניתן יהיה לקיים בחירות ושם תהיה דחייה, אבל לא בשאר המקומות".
לטענת ביבס, הבחירות יאפשרו לרשויות המקומיות להמשיך ולפעול כי הן, יחד עם הצבא, מתפקדות ומעניקות מענה ויציבות לתושבים וגם כי רוב הסיכויים שיהיו בחירות ארציות במהלך השנה הקרובה.
מה שעדיין לא ברור הוא האם תהיה הגדלה של תקציב הבחירות הנדחות ומתי המועמדים השונים למועצה יוכלו לחדש את הקמפיין שלהם שנקטע באמצע.
בעיה נוספת היא עניין התקציב. אם הבחירות היו נערכות במועדן, המועצה הייתה מתכנסת בתחילת ינואר ובמרץ תקציב 2024 היה מאושר. כעת, התקציב יאושר רק באמצע השנה והמועצה תסתמך על תקציב 2023 מחולק לפי חודשים. "הצענו למשרד הפנים שיאפשר את הכנת ואישור התקציב של הרשויות המקומיות, אבל היועץ המשפטי סירב בגלל חשש מתקציב פופוליסטי. לפי דעתי זו טעות" סיכם ביבס.