רוב האנשים חושבים שהצום לפני יום כיפור גורם לירידה במשקל, אך זו טעות. אמנם במשך הצום הגוף מאבד משקל כתוצאה מאיבוד נוזלים, אולם מיד לאחר הצום הגוף חוזר לאיזון הנוזלים שלו, ולכן הצום יקבל יותר משמעות באם ננצל אותו לחשבון נפש יותר מאשר לחשבון משקל גופנו. במהלך הצום יתכן ונחוש חולשה, כאבי ראש, סחרחורת, כאבי בטן ועצבנות. לכן מומלץ להסתייע בהנחיות הבאות שהובאו בטור הזה.

כל 'המכורים׳ לקפה: השתדלו להוריד את מינוני הקפה/ תה/ קולה או שוקו בהדרגה למינימום עד לתום.

מומלץ:

  •  לפני הצום יש לשתות המון מים גם באותו יום לפחות 2-3 ליטר של מים
  • לא לאכול מזונות מתובלים מדי ושמנים מדי כמו מטוגנים.
  • אין להמליח את המזון.
  • יש לאכול לפני הצום פחמימות כמו אורז  פסטה תירס אטריות המספקים שובע. לטווח  ארוך הפחמימות נקשרות למים ושומרות אותם לשעת הצורך,  בשילוב עם חלבונים כמו ביצה קשה או בשר או עוף לא מתובלים מדי. מי שרוצה את האופציה החלבית יכול להסתפק בלחם עם גבינה וביצה קשה וטונה.

       הקפידו על תבלינים "עדינים"

רצוי לשלב בארוחה המפסקת את כל אבות המזון - פחמימות בצורת פסטה, אורז, או לחם מלא, ביחד עם חלבונים בצורת בשר, עוף או דגים (לצמחוניים שבינינו ניתן להחליף זאת בקטניות או גבינות), ושומנים צמחיים כגון טחינה, אבוקדו ואגוזים. שילוב מרכיבי המזון גורם לשהייה ממושכת יותר של המזון במערכת העיכול ומאריך את תחושת השובע. יש להיזהר ממלחים שיכולים לגרום לצמא רב. תבלינים צריכים להיות עדינים ולא חזקים מדי.

כדי להתחיל לחוש שובע לוקח כ- 20 דקות מרגע תחילת הארוחה לכן לא רצוי להתחיל את הארוחה המפסקת סמוך מדי לצום, אלא לאכול בנחת ולקחת מספיק זמן כדי להספיק ליהנות מהמזון (כל עוד אפשר...) ולתת לתחושת השובע להגיע. מי שיאכל מהר מהר לפני הצום עלול להעמיס יתר על המידה ולחוש כבדות, לחץ בקיבה ועייפות בסיום הארוחה.

לא כדאי להרבות במזונות מתוקים, כמו שוקולד או ופלים - המקנים אומנם תחושת שובע מהירה,  אך כזו שמתפוגגת במהירות ותשאיר את הצם בתחושת רעב מוקדמת מהצפוי.

לאלו החוששים מריח רע מהפה – לאחר הארוחה המפסקת ולפני תחילת הצום ניתן לצחצח את הפה ואת הלשון  בעיקר, וללעוס עלי פטרוזיליה או נענע. דבר זה ימנע ריח מהפה למספר שעות.

"כדי להתחיל לחוש שובע לוקח כ- 20 דקות מרגע תחילת הארוחה לכן לא רצוי להתחיל את הארוחה המפסקת סמוך מדי לצום, אלא לאכול בנחת ולקחת מספיק זמן כדי להספיק ליהנות מהמזון (כל עוד אפשר...) ולתת לתחושת השובע להגיע. מי שיאכל מהר מהר לפני הצום עלול להעמיס יתר על המידה ולחוש כבדות, לחץ בקיבה ועייפות בסיום הארוחה"

       אחרי הצום: שתייה מרובה

  • בשבירת הצום מומלצת שתייה מרובה המחזירה את הנוזלים לגוף ואף היא מאפשרת התחלת פעילות של מערכת העיכול  נוזלים חמים כמו תה או מים חמים. נוזלים אלו ירגיעו את מערכת העיכול שלכם ויסייעו לכם בעיכול המזון.
  • אחרי הצום, היזהרו מלאכול יותר מדי . גופכם מגן עליכם מפני רעב על ידי האטת קצב שריפת המזון לאנרגיה, לכן הקלוריות שאתם צורכים מייד עם תום הצום יישארו איתכם הרבה יותר זמן מאשר במצב אחר. .
  • ניתן לשבור את הצום עם משקה כמו תה עם כפית דבש ומעט פירות. הארוחה תהיה רק לאחר כמה זמן  היא צריכה להיות מבושלת ועם מעט שומן וחלבון. מרק ירקות או אורז מבושל הם מאכלים טובים. היזהרו
  • מירקות חיים כגון כרוב, ברוקולי, כרובית היכולים לגרום לגזים רבים.

מתכון עדשים

לקינוח, קבלו מתכון עדשים משביע לאורך זמן  עם דגש טבעוני....עדשים הינם מקבוצת הקטניות שמהווים תחליף לחלבון או לפחמימה. התבשיל מאוד משביע ועוזר לדיאטה.

חומרים:

1 כוס עדשים אדומות

2 כוסות מים

כוס דלורית חתוך לקוביות

2 גזרים קוביות

1 בצל חתוך לקוביות

מלח, כמון

אופן ההכנה:

מביאים לרתיחה את המים עם העדשים,

אוספים את הקצף מלמעלה וזורקים,

מנמיכים את האש. מוסיפים את כל שאר החומרים  ומבשלים 35 דקות על אש קטנה. 

מוסיפים תבלינים לקראת הסוף.

גמר חתימה טובה והצלחה.