מאת: טלי גת

מדי שנה ב-8 במרץ, מצוין ברחבי העולם יום האישה. היום מוקדש לנשות העולם, ואם בעבר היה נהוג רק לדבר בו על המאבק לשיוויון בין שני המינים, ועל הישגיהן של נשים ברחבי הגלובוס 'אז והיום', הרי שכיום מוקדש היום גם לאירועי תרבות ובידור, מפגשים עם נשים ש''שברו את תקרת הזכוכית'', מפגשי סטיילינג ועוד ועוד.

מדי שנה מופצות רשימות 'הנשים החזקות' של השנה. הקריטריונים לבחירה מגוונים אך ככל הנראה לרקפת רוסק-עמינח (מנכ"לית בנק לאומי), לאסתר חיות, עפרה שטראוס ואילנה דיין יש הרבה מן המשותף. החלטנו שלא להצטרף לרשימת המדרגים ודווקא לנסות לסמן את הנערות אשר עשויות לתפוס את אחד המקומות הראשונים בעוד 20 או 30 שנה. מוכנים? כי הן כאן והן תושבות מודיעין-מכבים-רעות.

יעל אורנשטיין, בת 15.5, החלה לחשוב על ערכם של החיים בצורה קצת אחרת לאחר משמרת טראומטית במד"א. היא מאמינה שיש ביכולתה להשפיע ולהותיר חותם באמצעות עזרה לזולת וקידום השמירה על איכות הסביבה.

יעל אורנשטיין

יעל, תלמידת כיתה י' בעירוני א', לומדת במגמת ביולוגיה וכימייה + מגמת חוץ (מחשבים). היא מבינה שהיום מסתכלים עליה אחרת מאשר על מבוגר שמנסה להשפיע אולם מקווה ומאמינה שיקחו אותה יותר ברצינות. היא מתנדבת במד"א כשנה, ולאחר שיצא לה להיות נוכחת בקביעת מוות של חולה שמשפחתו סירבה לבצע בו החייאה (כיוון שהיה מבוגר וחולה),  החלה לחשוב בצורה אחרת על החיים וערכם. היא הבינה שהחיים קצרים וצריך לנצל אותם לעשות שינוי שיותיר חותם ויביא לה גאווה.
יעל, אשר רצה למרחקים ארוכים וכבר בגילה מכוונת לקורס טייס ולהובלת שינויים בחברה, מציינת שאין נושא אחד שחשוב לה. יש רבים. חשוב לה במיוחד לעזור לאנשים, בין אם זה במד"א, ובין אם זה לקנות אוכל לקבצן בתל אביב. "במודיעין יש חיים טובים, בני הנוער ודור העתיד לא יודעים מה קורה בעולם, למשל באוסטרליה וחשוב שהם ידעו כי דרך הנוער אפשר לשנות את העתיד".

מה את מוכנה לעשות היום כדי להצליח לשנות? "אני מנסה, לפחות בביה"ס, להוציא אוטובוסים למחאת האקלים שתערך ככל הנראה בתל אביב. יש לנו ארגז עם בקבוקים למחזור ואנחנו עוברים בין הכיתות ואוספים. אני מאמינה שדבר קטן ועוד דבר קטן הופכים לדרך. ומה שיקרה מביה"ס שלי במודיעין יכול להתפתח למקומות נוספים בעיר ובארץ"

איזו דמות מהווה עבורך השראה? "לקחתי הרבה משמעון פרס שעשה שינויים והגיע לתוצאות שאחרים במעמדו לא הצליחו וזאת בדרכי נעם ובחיוך. מאמינה שזו הדרך".

מה למדת על שוויון בין המינים בביה"ס? "בביה"ס לא מעבירים תכנים בנושא פמיניזם ושוביניזם. בכיתה עדיין נאמרים דברים לא ראויים, אולי בהתחלה זה בצחוק אבל מאחורי זה יש אמת. הם יכולים להתחיל להאמין בדברים לא ראויים וזה מרתיח. למשל אמירות כמו 'לכי למטבח'."

אז לדעתך יש הבדל בין גברים לנשים? "חד משמעית יש הבדלים. ברור לי שיש הבדלים בשכר וגם בצה"ל לדעתי יש פערים. אני רוצה להגיע לקורס טייס ואנשים בהלם מזה. יש רוב מוחלט של גברים גם בטייס וגם בתפקידים נוספים. כבר עכשיו אני יודעת שיהיה לי קשה יותר ואני אלחם. מעכשיו אני הולכת לכושר קרבי כדי לנסות להתקבל."

האם לדעתך נשים שמגיעות לעמדות מפתח צריכות 'לשלם מחיר' גבוה? "ברור. הן נאלצות לוותר על הרבה. באותם תפקידים נשים צריכות להתאמץ הרבה יותר."

לדעתך יש עדיין צורך לציין את 'יום האישה'? "יום האישה כשלעצמו לא מחולל שינוי אבל מעלה את הנושא לתודעה. גם בנות וגם בנים צריכים לדעת לשמר ולקדם את זכויות הנשים. היום הזה מתזכר את העולם שיש אתגר וצריך להתמודד איתו. "

אילו תכונות נדרשות כדי להפוך למחוללת שינוי, למובילת דעת קהל ולאדם בעל אמירה משמעותית? "נשים צריכות להיות מאוד כריזמטיות, ללא תכונה זו לא יוכלו לשנות. צריכות להיות להן תכונות של מנהיג, בדיוק כמו שלגבר צריכות להיות תכונות כאלו".

מה עושה אותך מאושרת? "כשאני רואה שמישהו עושה טוב, כשאני מצליחה לעזור, לתרום, זה עושה לי טוב. אני לא צריכה יותר מזה"


 

מעיין שחר, בת 11, מעוניינת לשנות את היחס של אנשים למי ששונה מהם, כגון אנשים עם מוגבלויות או כאלו הסובלים מקשיים.: "אני רואה אנשים שמסתכלים בצורה לא נעימה על אחרים ושומעת שפוגעים בהם, ללא סיבה. מסתכלים עליהם כאילו שהם עשו משהו לא בסדר, רק בגלל שהם לא 'כמו כולם. אמא לימדה אותי להתייחס גם לשונה ולאחר שבחברה ואני מקווה שילמדו ממני ומאמינה שאוכל לעשות שינוי".

מעיין שחר

מעיין, עדינה ומנומסת אך דעתנית וחריפה באותה מידה, לומדת בכיתה ו', בביה"ס אופק, מאוד אוהבת אומנות וספורט ומשתתפת במספר חוגים. 

איזו דמות נשית מהווה עבורך השראה? "קודם כל אמא שלי, אני מאוד מעריכה את הדרך שלה. היא לא מתביישת להעיר לאנשים שאינם מתנהגים יפה ותמיד משמשת דוגמה. היא גם לא פחדה לשוחח איתי על זה. היא יודעת שמגיע לכולם יחס שווה ולא חוששת להראות לי את זה."

מה למדת ממנה ומהנשים במשפחתך על מעמדן של נשים בחברה? "בזכות אמא שלי אני לומדת שכולם שווים, וכל אחד מיוחד בפני עצמו. הייתי גם בקורס של העצמה נשית, האפליה מבוססת על זה שיש חשש שנשים לא יכולות לעשות הכל. לדעתי הכל תלוי בחינוך ובתרבות ולכן את היחס לנשים ניתן לשנות."

מה למדת על כך בביה"ס? "בית הספר הציע לנו להשתתף בקורס העצמה נשית. התחלנו עם הרבה משתתפות וסיימנו רק 12. היה מעניין מאוד. בבית הספר מאוד מקפידים שלא תהייה אפליה אבל עדיין יש דברים שמפריעים לי כגון הפנייה בלשון זכר גם כשהרוב בנות".

אז לדעתך יש הבדל בין גברים לנשים? "מפלים את הבנות כי חושבים מראש שיש להם פחות סיכוי להצליח ואני לא חושבת שזה כך. יש להם סיכוי שווה אבל זה תלוי באדם עצמו, בכמה הוא רוצה להצליח ובכמה הוא מאמין בעצמו."


האם לדעתך נשים שמגיעות לעמדות מפתח צריכות 'לשלם מחיר' גבוה? "אני שמחה שהן מגיעות למקומות בהם הן יכולות להשפיע וזה מוכיח שאפשר. עדיין ברור לי שהן מרוויחות פחות מגברים, וגם לאחר שהשקיעו והגיעו רחוק יהיו כאלו שינסו להפחית מהערך של ההישג. לדעתי צריך להעריך גבר ואשה שהגיעו רחוק בדיוק באותה מידה"

האם יש עדיין צורך לציין את יום האישה? "עדיין יש מקומות שלא מעריכים את האשה לכן יש צורך ביום הזה שלפחות בו יפנו את כל תשומת הלב לנשים. לפחות ביום הזה יהיה לנשים יחס וכבוד. אולי היום הזה יעשה את השינוי."

אילו תכונות נדרשות כדי להפוך למחוללת שינוי,למובילת דעת קהל ולאדם בעל אמירה משמעותית? "חייבים לדעת איך להנהיג קבוצה. חוץ מזה צריך גם הרבה אומץ. רבות יודעות הרבה ומסוגלות אבל לא מעיזות ומפחדות לא להצליח."

מה עושה אותך מאושרת? "לעשות את הדברים שאני אוהבת ולהצליח במה שאני עושה"

האם נתקלת במכשולים בגלל שאת בת? פעם הייתי עם כמה חברות ורצינו לשחק כדורגל. זה היה נחשב ממש אמיץ לבקש. הבנים הסכימו ועיקמו את האף. לא חשבו שנצליח. היום אנחנו כבר לא מעוניינות. גם היום עדיין אפשר לשמוע אמירות כמו: "אתה רב כמו בת...". ראינו סרטון על העצמה נשית שלפיו הבנתי שהכח של ההשפעה החברתית רב. הכל בא מהחינוך והתרבות."


שקד יעקב, בת 17.5, היא נערה שלא ניתן להתעלם ממנה. היא רבת פעלים, מרובת משימות ותפקידים וידה (כמעט) בכל.

שקד, תלמידת כיתה יב' בביה"ס עירוני ה' במגמת מדעי החברה (פסיכולוגיה וקרימינולוגיה) + מגמת ערבית משוחחת איתנו רגע לאחר בחינת המתכונת באנגלית. היא דוברת מועצת התלמידים והנוער הארצית, בה שמשה בעבר במספר תפקידים, בוגרת מיכא"ל, מבקרת מועצת התלמידים והנוער במחוז ירושלים ועוד ועוד. לאחרונה עודדה את תושבי העיר, ובמיוחד את בני הנוער, לצאת ולהצביע, השתתפה בצילומי התכנית 'האזרח גואטה' בכאן 11 (על השימוש בתחבורה הציבורית בעיר), ונפגשה עם שר החינוך רפי פרץ. שקד השתתפה בפורום השואה הבינ"ל שנערך ביד ושם, שם פגשה את נשיא רוסיה פוטין, הנשיא ריבלין ואת מייק פנס - סגן נשיא ארה"ב. היא מקדמת יוזמות, מעודדת התנדבות ובדצמבר האחרון נאמה בועדת החינוך של הכנסת. ובכלל, היא מהסוג שמוביל אחריו רבים. ואת כל זה, היא מדגישה "לא הייתי עושה ללא המשפחה התומכת שלי".

שקד יעקב

באיזה נושא היית רוצה לעשות שינוי? "הנושא שאני הכי רוצה להוביל בו שינוי היא תחום החינוך. אני רואה איך רבים לומדים – לשנן ולהקיא – וזה ממש לא לעניין. לדעתי יש צורך ללמוד חינוך פיננסי, ניהול עצמי, דיבור מול קהל, הצגה עצמית ועוד דברים שיסייעו לנו להתקדם בחיים. אנחנו צריכים לקבל ממשרד החינוך ארגז כלים להתנהלות נכונה ויעילה לצבא ולחיים. אלו דברים שלא שמים עליהם דגש."

מה את מוכנה לעשות היום כדי להצליח לשנות? "בראש ובראשונה בבית הספר אני מביעה דעה ושותפה לשינוי. אני תמיד אומרת זאת כדי שבשנים הבאות הנושאים האלו ילמדו בצורה נכונה יותר. גם בפני שר החינוך הבעתי את דעתי בעניין וגם נושא היזמות חשוב לי. למשל קידום פרלמנט הילדים (כיתה ד' עד ו'). אני מאוד נהנית להיות שותפתה בתוכניות אלו, בדגש על תכניות בלתי פורמליות שצריך לתת להן יותר מקום. אני מקווה שהגורמים הרלוונטיים יתנו לנו לפרוח, ומבקשת שלא יקצצו לנו את הכנפיים ויאפשרו לנו להותיר חותם. כך נוכל להשאיר חיוך אצל אחרים וכך הם ישרשרו זאת הלאה. זהו מעגל השפעה!"

איזו דמות מהווה עבורך השראה? "שני מחנכים שהיו לי בכיתות ז' ובכיתות ח' מאוד השפיעו עלינו ותמכו בנו -אור בס ומאיה לוי. לדעתי באותה תקופה התחיל חיידק ההשפעה שלי. מאיה אפשרה לי לחשוב מה יוצא לאחרים מהעשייה שלי ולא מה יוצא לי..." 

"דמות נוספת מהווה עבורי השראה היא מרים פרץ. ההרצאות שלה, העשייה הציבורית, היחס שלה כלפי הנוער כמנהיגי העתיד הם מעוררי השראה".

שקד עם מרים פרץ

מה למדת על השוויון בין המינים בביה"ס? "בבית הספר שלי אחת לשנה יש יום שנקרא "מנפצות את תקרת הזכוכית" וזה באמת נותן כח. במסגרת הזו פגשתי נשים מובילות ובזכות זה אני מאמינה שאין דברים שנשים לא יכולות לעשות".

האם לדעתך נשים שמגיעות לעמדות מפתח צריכות 'לשלם מחיר' גבוה? "בסופו של דבר זה עניין של סדר עדיפויות. צריך לדעת לשלב ולאפשר לגבר ולאשה להיות שותפים בתפקידי הבית אבל אין מקום יותר להרמת גבה בנוגע להצלחה של נשים. מפריע לי למשל שאומרים "האישה הראשונה ש...". זה רק מחזק את ההבדלים ולא מצמצם אותם."

האם יש עדיין צורך לציין את יום האישה? "אין משהו רע בלציין את יום האישה. אני בעד חגיגות ואם זה עושה טוב לנשים בעולם אז מדוע לא. יום האישה עדיין מעלה את המודעות לצורך בשוויון ולשם אנחנו שואפים. גם אם יש צורך כרגע באפליה מתקנת אני בעד."

אלו תכונות נדרשות כדי להפוך למחוללת שינוי, למובילת דעת קהל ולאדם בעל אמירה משמעותית? "ראשית הן חייבות להיות עם אש בעיניים ורצון להשפיע ולשנות. צריך הרבה מוטיבציה פנימית, נחישות ורצון לעשות למען החברה ולא רק למען עצמי. יש צורך גם בסוג של אופטימיות. בלעדיה אין סיכוי להשיג כך שינוי."

מה עושה אותך מאושרת? "לראות אחרים מאושרים ולראות אנשים שהשפעתי עליהם. אם מישהו אומר לי שעשיתי עבורו שינוי והצלחתי לשנות אצלו, זה מאוד מרגש אותי ומלהיב אותי. אני שמחה לייצג את כולם בכבוד, להשפיע ולגרום לאנשים לחייך. לשם כך אני עושה הכל"

בשנה שעברה זכתה שקד בפרס 'הפעיל המצטיין' במחוז ירושלים, "זה היה  אחד הרגעים המרגשים ביותר. הפירגון עושה לי הרגשה טובה וזה מעודד להמשיך."

כיצד תגשימי את עצמך בצבא? "כבר עברתי את כל שלושת שלבי המיון למסלול קצונה ייעודית, בדיוק מה שרציתי, ואתגייס ככל הנראה בקיץ 2020. הגיוס מרגש אותי מהכל. אחד החלומות הכי גדולים שלי כבר מגיל 6 הוא לעלות על מדים ולשרת בצבא הגנה לישראל. החברים שלי תמיד צוחקים עליי ושואלים באיזה יום תתרגשי יותר? בחתונה? בלידה? בהשבעה לכנסת או ביום הגיוס?'"