מאת: טלי גת | צילום בשער: איילה ברק
כולנו קיבלנו בוואטסאפ בדיחות הנוגעות למשקלנו לאחר הבידוד. צחוק צחוק, אבל יש סיכוי גבוה שאם לא נשים מחסום לפיתויים נסיים את האירוע הזה בריאים, אבל במשקל עודף. אז נכון, הבריאות קודמת לכל אבל אין בין ההתמודדות עם הקורונה לצורך לאכול בצורה לא מאוזנת כמעט דבר.
יצאנו לבדוק האם גם המומחית, עדי גודל סולומון, דיאטנית קלינית ותושבת מודיעין מכבים רעות, חושבת כמונו. הופתענו, אבל לא ממש.
עדי גודל סולומון | צילום: איילה ברקשוברים שגרה, ולא לטובה
לאחר שהעלינו את החששות מהעלייה במשקל, הפרת האיזון ושבירת השגרה, חיזקה עדי את דברינו וציינה כי גם מלקוחותיה ומסביבתה הקרובה היא שומעת על חוסר וודאות ובלבול, ולא רק מההיבט הבריאותי. "בכל הנוגע לאוכל", היא אומרת, "השגרה השתבשה והיא רגשית היום יותר מתמיד. אנשים אוכלים בצורה לא מסודרת, מתנחמים בנשנושים ובמתוקים, ולמרבה הצער זה כולל גם ילדים." מה בכל זאת אפשר לעשות?
מתכננים עם הילדים את הארוחות
"תכננו את כל מה שקשור לתזונה בשיתוף עם הילדים, אך הישארו היד המכוונת!" היא אומרת ומחלקת לנו טיפים ומתכונים:
01
למדו את הילדים שהצלחת צריכה להיות מחולקת לשלישים -שליש פחמימות, שליש חלבון ושליש ירק. ספרו להם על הדרך שהפחמימות מספקות את האנרגיה (פסטות אורז, פתיתים, בטטה, תפוח אדמה) ונסו לשלב גם כוסמת או קטניות. החליפו לעיתים, ורצוי תמיד, את הפסטות בכאלו המכילות סיבים תזונתיים כמו פסטה ופתיתים מחיטה מלאה או משיבולת שועל. לאורז הוסיפו קטניות כמו שעועית לבנה או עדשים. השדרוג הזה מעולה גם לפחמימה וגם לנו. בחרו עוף, דג, בקר, הודו, או טופו כחלבון ואל תוותרו על הירקות – הכניסו אותם בארוחה העיקרית כסלט, מרק, ירקות מבושלים או מוקפצים וכדומה.
02
התכנון מראש חשוב במיוחד - הוא מאפשר לילדים להיות שותפים לבחירה של המנות, ומקנה לכם הזדמנות להסביר על חשיבות המרכיבים. בנוסף, השותפות והידיעה למה לצפות מגדילה את הסיכויים לשיתוף פעולה – הן בהכנת הארוחה והן באכילתה.
03
מים - כמו תמיד גם היום, מומלץ לשתות מים. כאשר סגורים בבית מרגישים פחות את הצורך לשתות, לכן, כדי להעלות את המודעות הניחו את קנקן המים במקום נגיש ומרכזי. הוסיפו לו חתיכות פרי הדר או מלפפון וכך, הטעם המשופר והמראה המלבב, יקלו על המים להתחסל מהר מהמקובל.
04
נשנושים - בנוגע למתוקים, ניתן כמובן לשחרר מעט את החבל. אתגרים רבים עומדים בפנינו בימים אלו ומומלץ פשוט לבחור את הרע במיעוטו ולשחרר מעט את החבל.
אז מה לקנות ומה לא? קנו גרגרי תירס להכנת פופקורן (אין צורך בשקיות המוכנות), בחרו בחטיפים מוכנים בריאים יחסית כגון פריכיות, חטיפי טורטייה בריאים, תפוח ואגס מיובשים או ערמונים בוואקום. הכינו כריכונים קטנים לביניים וזכרו - אל תקנו אריזות חסכון. זה יעלה לכם ביוקר ב'יום שאחרי'. כאשר החבילות האלו מגיעות לידם של הילדים הן פשוט לא שורדות, וחבל.
05
אל תוותרו על פירות וירקות - קנו פירות וירקות טריים אבל אל תשכחו שיש במרכולים היצע נפלא של ירקות קפואים שאפשר לעשות מהם מעדנים ברגע. מומלץ להשתמש גם בסלק בואקום אשר מחזיק זמן רב. גם המלפפון והעגבנייה יכולים להחזיק בקירור כמעט שבוע, בדיוק כמו תפוחים, בננות ופירות נוספים. הכניסו לרשימת הקניות גם קטניות ושימו לב שבחלק מהרשתות ניתן לרכוש אריזות של תערובות הכוללות מספר סוגים. אין להפריז בחשיבותם של השימורים במקרה זה ומומלץ להתמקד בתירס ובטונה.
איך זה באמת יכול לקרות? איך לשמור בפועל על שגרת תזונה בריאה?
• אל תתחננו ואל תאיימו. פשוט שתפו את הילדים, הנגישו את האוכל והשתייה והשאר כבר יקרה מעצמו.
• זכרו שההמלצות חלות גם על המבודדים.
• הקפידו על פעילות גופנית מדי יום.
ויש גם מתכונים-
קבלו מתכון של עדי לפיצה מפתיעה שאפשר להכין גם עם הילדים, ומתכון לעוגת גזר קלילה ומתוקה
אופן ההכנה -