מחד, ארוחת ראש השנה לא צריכה להיות דיאטטית, אך גם לא חייבת להכיל אלפי קלוריות. ישנן אפשרויות רבות להכנת ארוחת חג בראש השנה שלא ימלאו את הגוף בקלוריות מיותרות. הרי כמה טיפים שיעזרו לכם לעבור את ראש השנה עם מינימום נזקים קלוריים:
- מומלץ להגיע לסעודת החג כשאתם לא מאוד רעבים. כדאי לאכול לפני הארוחה סנדויץ, סלט ירקות, יוגורט או פרי.
- מומלץ להמנע מהגדרת יעד של ירידה במשקל במהלך החג, שמירה על משקל במהלך חג תיחשב הצלחה.
- רצוי לתכנן את האכילה ולהמנע מטעימה של כל המזונות. שיטת הטעימות עלולה לגרום לצריכה מרובה של מזון.
- השתדלו לסייע בהגשה ובפינוי, אולם הימנעו מטעימת מזונות ("נשנוש") תוך כדי הפינוי וההגשה.
- אם אתם מארחים, חלקו את השאריות שנותרו בין האורחים כך שלא יישארו פיתויים בבית.
- כדאי לשלב פעילות גופנית כגון הליכה לפני ו/או אחרי סעודת החג.
נמנה את היתרונות התזונתיים במאכלי החג המסורתיים:
דבש -
ישנם אנשים שנזכרים בדבש רק בראש השנה למרות היותו ממתיק טבעי ובריא הרבה יותר מן הסוכר החום וכמובן מהסוכר הלבן. הדבש הוא מתוק יותר מאשר סירופ המכיל אותה כמות של סוכר רגיל.
איכות הדבש נקבעת לפי צמיגותו, נקיונו, טעמו וריחו. הטעם והצבע נקבעים לפי סוג הצמחים שמהם ניזונו הדבורים. כאשר תמצאו דבש גבשושי דעו כי איכותו ירודה מכיוון שהגלוקוזה מתגבשת והדבש הופך לגבשושי וכך הדבש יותר נוח לתסיסת חיידקים לעומת הדבש הצלול. הדבש הוא מזון מצויין לספורטאים, לפעילות גופנית ולאנשים הזקוקים לפעילות שכלית רבה. הדבש מהווה מקור עיקרי לאנרגיה מכיון שכ- 20 דקות אחרי האכילה נוכל למצוא אותו בדם. סוכרים אחרים צריכים לעבור דרך הרוק, המעיים להתפרק לחד סוכר ורק אז להספג בדם. כפית דבש שווה בערכה לכפית סוכר. לכן אם תשאלו אותי, תמיד עדיף להמתיק בדבש. כמובן יש להזהר אצל חולי סכרת, ואין לתת דבש לתינוקות מתחת לגיל שנה.
דגים - איזה דג כדאי לקנות בחג?
גפילטע פיש היא מנת דג המוגשת בהרבה בתים בישראל לכבוד החג, אך אם קונים ולא מכינים בבית, יש לשים לב לכך שהקרפיון, ממנו מכינים את המנה, מוזן בפחמימות, ובנוסף, בתהליך הכנת הגפילטע פיש מוסיפים פירורי לחם. קציצת הדג שמנה יותר מאשר דג רזה. מומלצים מבחינה בריאותית הדגים הרזים כמו דג סול 5% שומן, דגי ים כמו:פורל,סלומון,הליבוט,ומקרל. ככל שאחוז השומן בדגים קטן כך כמות החלבונים בו עולה. דג עדיף על עוף בתהליך הרזיה מכיון שבשר הדגים הינו רך ,מתעכל בקלות, נקלט במעיים מהר יותר מבשר בקר ועוף, והוא דל ביותר ברקמות חיבור. חשוב לשים לב איזה דג אנו קונים ומוטב לגוון בדגים: בדג סלמון יש 10% שומן בממוצע! במקרל 8.5% שומן, בסרדינים משומרים בשמן 27% שומן, בדג מלוח 13% שומן. אכילת מנת דג (כ- 150 גרם) בארוחה מהווה תחליף חלבוני למנת הבשר ולכן לא מומלץ לאכול מנה חלבונית נוספת. במידה ומעוניינים במנה חלבונית אחרת רצוי לבחור במנה מבשר רזה ודל שומן כמו חזה עוף או הודו או כתף בקר.
תמר - הינו פרי עתיר קלוריות ,מנה של פרי אחת =2 תמרים לחים.
הרימון - הוא פרי עשיר באשלגן. מומלץ לאכול את הפרי ולא לשתות את המיץ שלו, כוס מיץ רימונים שווה ל- 3 מנות פרי. מנת פרי =1/2 רימון קטן.
הסלק - ירק עשיר באשלגן. כדי לשמור על הצבע שלו בזמן הבישול מומלץ לבשל אותו מבלי לקלף או לחתוך את גבעולי העלים שלו.
שתייה- מומלץ לשתות שתייה כמו: מים, סודה, משקאות דיאט, מים עם נענע ולימון .
הקינוח- ידוע שקינוחי החג מכילים יותר סוכר לכן מומלץ להכין קינוחים כמו: סלט פירות, סורבה פירות, תפוח בקינמון עטוף בעלי פילו או אגס אפוי ביין, המכילים פחות סוכר ולאכול מהם במידה.
לסיום אל נשכח שחג הוא לא תירוץ להפסיק את עשיית הפעילות הגופנית, לכן כדאי ורצוי ללכת הרבה, לרכב על אופניים, לשחות או כל פעילות אחרת שמעניינת אתכם.
תפריט דוגמא לערב ראש השנה - 1500 קלוריות ליום -
ארוחת בוקר:
1 פרוסת לחם קל +גבינה
שתיה ללא סוכר
ביניים:
2 פירות
ארוחת צהריים:
2 צלחות מרק ירקות ללא תפוחי אדמה
כרוב,כרובית,קישואים,דלעת,סלרי+
ארוחת החג:
מנה ראשונה:
תפוח +כפית דבש (90 קלוריות)
קציצת דג או דג בסגנון חריף (200 קלוריות)
מרק עוף +3 כופתאות או מרק תימני +1/2 פיתה (300 קלוריות)
¼ עוף בלי עור או פרוסת בשר בקר +כף רוטב (250 קלוריות)
ירקות מבושלים (100 קלוריות)
סלט ירקות
3 כפות אורז או 1 תפו"א בינוני (80 קלוריות)
לפתן פירות (100 קלוריות) או פרוסה דקה של עוגת דבש