בעינינו, תושבי מודיעין, החיבור בין חג החנוכה למודיעין הוא טבעי, ספונטני ומובן מאליו. מי לא יודע שהמרד הגדול ביוונים החל באזור מודיעין? שמתתיהו ובניו חיו בגבעות שעליהן הוקמה מודיעין ומסביבה? שרידים ארכיאולוגיים רבים המתגלים תדירות בגבעות מודיעין מחזקים את המסופר בכתביו של יוסף בן מתתיהו ובמקורות היסטוריים נוספים על פרוץ המרד באזור מודיעין. גילוי החווה המבוצרת המרשימה בחירבת אשון המתועדת לתקופה החשמונאית, במקום בו מוקמת כיום שכונת מורשת, היא דוגמה קלאסית לכך. ולא חסרות דוגמאות נוספות לקשר שבין אזור מודיעין לתנועת השחרור של המכבים.

עם זאת, כאשר באים לבחון את מהות החיבור הזה שבינינו, תושבי המקום העכשוויים, לבין אמותינו ואבותינו שקדמו לנו לפני כ 2,200 שנה, נשאלות שאלות רבות: כיצד הוא נעשה והאם החיבור צריך להיות רק באמצעות כלים כגון הוראה, שימור האתוס הלאומי החשוב, מחקר היסטורי וארכיאולוגי וכנסים כמו הכנס השנתי המכובד מאוד שנערך כל שנה בחנוכה על מורשת המכבים?

שאלות אלו מעוררות מחשבות על מהות מורשת החשמונאים, שימורה וחיבורה למהות חיינו העכשווית, וכן, גם העתידית. 


מורשת החשמונאים כוללת גם את הנוף הטבעי בו צעדו, חיו ועבדו את האדמה. היא כוללת את שימורם של שדות הקרב בהם נלחמו עבור אמונתם. היא כוללת את הצמחים, העצים ובע"ח שהיו בסביבתם והשפיעו עליהם, שהרי האדם הוא תבנית נוף מולדתו.


מכאן, שאם ברצוננו באמת בתמים לשמר את מורשת המכבים לדורות הנוכחיים והעתידיים, עלינו להבין שעלינו לשמר ולשמור על הנוף הפתוח בו חיו ושאת אוירו נשמו.

לצערי הרב, התפשטותה חסרת המעצורים של העיר מודיעין מחריבה את המורשת הזאת. המשכה של הבנייה הפרברית מאכלת במלוא המרץ עתודות קרקע אדירות כל שנה. היא מצמצמת את  השטחים בהם חיו אבותינו ואמותינו וגודעת את מורשת המכבים באופן שיטתי ומתמשך.

עלינו, תושבי מודיעין, להבין שבידינו הופקדה האחריות על שימורה של מורשת בת אלפי שנים. האחריות שלנו לשימורה איננה רק עבורנו הדור הנוכחי, אלא גם עבור הדורות לעתיד לבוא. ולא רק לתושבי ארץ ישראל אלא עבור העם היהודי כולו, וכן, אם תרצו - גם עבור האנושות בכללותה.

שימור מורשת המכבים צריך לכלול גם את שימור האזורים הפתוחים המשמעותיים בהם פעלו וחיו. אלו כוללים את הגבעות הדרומיות, גבעת שר והגבעות חרובה ורגב שחובה עלינו להכריז עליהן כ- "גן לאומי מכבים". רק בדרך זו נוכל להגן עליהן מפני בנייה עתידית ולשמר את מורשתן ההיסטורית. במקביל וכצעד משלים, יש לשנות את סגנון הבנייה הבזבזני בקרקע המאפיין את הבנייה הנוכחית, ולעבור לבנייה רוויה, היוצרת רצף עירוני אחיד.

אני קורא לכל מי שמורשת המכבים יקרה לליבו להעלות את הנושא בכל פורום אפשרי, ברשתות החברתיות, במעגלי הלימוד והחינוך, בתקשורת ובכתיבה לקברניטי העיר,  ולדרוש להבין את גודל האחריות ההיסטורית המונחת על כתפיו בטרם יהיה מאוחר מידי.

 

גדעון בכר

עמותת תושבים משפיעים במודיעין

צילום: מודיעינט