מאת: שירה ויגוצקי, עמותת "תושבים משפיעים במודיעין" |  צילום: Depositphotos

ביום ה' באייר תש"ח, 14 במאי 1948, קרא דוד בן-גוריון בבית דיזנגוף בתל-אביב את מסמך ההכרזה על הקמת מדינת ישראל (המכונה "מגילת העצמאות") וחתם עליו עם חברי מועצת העם. בהכרזה ישנו תיאור של תולדות העם היהודי ומאבקו לחידוש חייו המדיניים וההכרה הבין-לאומית בזכותו זו; הכרזה על הקמת מדינת ישראל; הצהרה על העקרונות שינחו את המדינה ופנייה לאו"ם, לתושבים הערבים של המדינה, למדינות ערב וליהדות הגולה.

בימים הקרובים תחגוג ישראל בגאווה רבה את השנה ה- 71 לעצמאותה. לצד השמחה מהווה יום העצמאות בשנים האחרונות מקור לנזק סביבתי. עומס המכוניות על הכבישים, עשן המנגלים, כמות האוכל אשר נזרקת, שימוש מופרז בכלים חד פעמיים והררי הזבל הנותרים בפארקים ובגנים הלאומיים, כולל באתרי הטבע והנופש במודיעין, כל אלו הופכים את חג העצמאות לחג מאתגר עבור הסביבה.


ככל שאני מתבגרת, אני מבינה כי האחריות לשינוי וחינוך סביבתי הינה בידיים שלנו בלבד ויכולה להיות מושגת גם בצעדים קטנים. כל משפחה יכולה להיות אחראית לשינוי הסביבתי בסביבה שלה ולהחליט בכל שנה על תיקון עוולה אחר כלפי הטבע.


לפני כמה ימים תם לו חג הפסח וכולנו היינו עדים לתמונות המכעיסות אשר פורסמו חדשות לבקרים ברשתות החברתיות, של נחלים מטונפים, הררי זבל בפארקים לאומיים וגם במודיעין. בואו ניתן יד ונמנע תמונות אלו. במקום זה ניתן שיפורסמו תמונות של מודיעין נקייה וחפה מהררי שקיות אשפה. ובעיקר, בואו נעצור את הרכבת המטורפת של שימוש יתר בכלים חד פעמיים וזיהום הסביבה!

הנזק שנגרם כתוצאה משימוש בכלים חד פעמיים בא לידי ביטוי במגוון רחב של אופנים. ראשית, יש להבין כי הכלים החד פעמיים המיוצרים מפלסטיק, למעשה מתחילים את דרכם בתור נפט. אי לכך, כדי לייצר את כל אותם כלים חד פעמיים נעשה שימוש בחומר גלם טבעי ומתכלה. בנוסף לכך, בתהליך הייצור של הכלים החד פעמיים מיוצרים גזים רעילים ושפכים תעשייתיים המוצאים דרכם, בסופו של דבר, לאוויר אותו אנו נושמים, למי הים ולמי התהום. בנוסף לנזק שנגרם בתהליך יצור הכלים והשינוע שלהם, מדובר על נזק סביבתי חמור מאוד שנגרם לאחר גמר השימוש. מאחר והם, כשמם – חד פעמיים, הרי שהם מושלכים לאשפה בגמר השימוש.


 לרוע המזל פלסטיק הוא חומר עמיד מאוד שתהליך ההתפרקות שלו נמשך מאות שנים. כך שלאחר שסיימנו להשתמש בכלים התמימים למראה האלה, הם עדיין שוכבים במטמונות האשפה, תופסים מקום רב ותורמים לזיהום הסביבתי.  פלסטיק הוא כנראה אחת המזכרות היחידות שיישארו על פני כדור הארץ בעוד אלפי שנים, כאשר המין האנושי כבר ייכחד.


הפלסטיק נמצא בכל מקום ומזהם את הקרקע ואת הנוף, נאכל על ידי בעלי החיים וגורם להם לפציעות, לזיהום ולחנק. כמות עצומה של פסולת הפלסטיק שאנחנו משליכים גם מגיעה בסופו של דבר אל הים. למעשה, 12 מיליון טונות של פלסטיק מגיעים לים בכל שנה - כלומר, טון שלם בכל כמה שניות! והתחזיות לעתיד אינן אופטימיות: על פי מחקר שפורסם לאחרונה, בעוד 30 שנה נייצר פי ארבעה יותר פסולת פלסטיק מאשר אנחנו מייצרים כיום וכמות הפלסטיק בים תהיה גדולה יותר מאשר כל היצורים החיים בו גם יחד.

״אין כל הגיון להשתמש בחומר המיועד לשרוד לנצח במוצר שמיועד לשימוש של כמה דקות בלבד״, נכתב לאחרונה בדו״ח של מכון מחקר אמריקני שבדק את ממדי פסולת הפלסטיק בעולם ואת נזקיה. נושא השימוש בפלסטיק ובכלים החד-פעמיים בפרט תלוי במידה רבה בצעדי מדיניות ורגולציה מצד המדינה, אבל גם לצרכנים הקטנים, לנו, יש מה לעשות, הבה נצמצם את כמות הכלים החד פעמיים שאנו רוכשים ומשתמשים בהם ונעדיף כלים רב פעמים. בואו נשמור על הניקין מאחורינו ונוודא שלא השארנו כל זבל. ואם אין פח אשפה במקום, נדאג לקחת את שקית הזבל עימנו.

האם נוכל לראות יום עצמאות ללא הררי זבל ופלסטיק במודיעין השנה?

בברכת חג עצמאות שמח ונקי בטבע,

שירה ויגוצקי חברת עמותת "תושבים משפיעים במודיעין".