מאת: גיא גפן
יותר ויותר ערים מתגייסות למאבק בתופעה שנדמה כי אין לה מזור. בעלי כלבים אינם אוספים את צואת כלביהם, וניתן להיתקל בזה בכל פינה בעיר, על המדרכות, בכניסה לבנייני מגורים, בגני השעשועים, ליד בתי ספר, בפארקים ובכל סמטה ורחוב.
מדובר בנגע שהוא הרבה מעבר למפגע אסתטי. צואת כלבים שלא נאספת עלולה להוות סכנה בריאותית של ממש. מלבד החלקת אנשים על הצואה, המלווה בפציעות גופניות שונות, טפילים, תולעים וחיידקים מסוכנים הגדלים בצואת הכלבים עלולים להדביק ילדים המשחקים בארגזי חול, מדשאות, פארקים וכו'.
כלבנו האהוב עלול להידבק בתולעת הפארקים - צואת כלבים יכולה להיות נגועה בביצי תולעת הפארקים, הנאכלות על ידי חיפושיות זבל. הביצה בוקעת בתוך החיפושית, המהווה מאכסן ביניים לתולעת המתפתחת. חיפושיות הזבל נמצאות בצואה, על הדשא, במזון זרוק, על הרצפה ובכל מקום אחר אליו יש לכלבכם גישה, ואם יאכל אחד מהם, יידבק בתולעת.
לפני כשנה ניסתה העירייה להילחם בתופעה על ידי העלאת קמפיין יצירתי שמטרתו לצמצם את התופעה. במסגרת הקמפיין העירוני הותקנו חותמות על המדרכות, עם הכיתוב "הצרכים לפח והעיר תפרח". לצד הקנסות ניסו בעירייה גם פעילות חיובית והפקחים חילקו איגרות תודה לתושבים שכן הקפידו לאסוף את צואת כלבם.
בשנה שעברה- חותמות על מדרכות העיר
תלונות רבות של תושבי העיר מגיעות למוקד העירוני בנושא זה, אך נדמה כי עיריית מודיעין מכבים רעות מתקשה לאכוף את נושא איסוף גללי הכלבים מרחובות העיר. 72 קנסות חולקו בשנת 2019 (עד לחודש נובמבר) ע"י צוות הפיקוח העירוני. לשם השוואה- בתל אביב, בשנת 2018 כולה עיריית ת"א הכניסה לקופתה 1,175,000 ש"ח בעקבות 1,610 דו"חות שניתנו לתושבים. גובה הקנס שם אגב הוא 730 ש"ח. בראש העין יצאו לאחרונה במבצע אכיפה מוגברת, ותושב שלא יאסוף את גללי כלבו יספוג קנס של 475₪.
כאמור, יותר ויותר תושבים נאלצים לחוות את המפגע, אך ללא הועיל. ראוי לציין, כי חוק העזר העירוני במודיעין לשמירת איכות הסביבה ומניעת מפגעים קובע כי חלה על הבעלים חובת איסוף צואת כלביהם, כאשר הקנס הקבוע בחוק הינו 475 ש"ח למי שייתפס עובר על החוק.
באתר עיריית מודיעין מצוין, כי פעילות האכיפה תיעשה ע"י מפקחים בפארקים השונים בעיר כשהם מצוידים במצלמות המתעדות את בעלי הכלבים על מנת להסתייע בהן במתן הקנס. המפקחים יסיירו בפארקים בעיקר בשעות הבוקר והערב, בהן יש ריבוי של תושבים המטיילים עם כלביהם. בפועל, כאמור, המרחק רב בין הרצוי למצוי.
מעיריית מודיעין מכבים רעות נמסר בתגובה: " אגף שפ"ע פועל בכל הכלים העומדים לרשותו לצמצם את תופעת אי איסוף הצרכים של כלבים ברחובות העיר. חלק אחד מהמאמץ מתייחס לצד המניעתי כאשר בכל יום עובדי מחלקת הפיקוח העירוני מקיימים תצפיות ברחובות העיר במטרה לעורר מודעות בקרב בעלי הכלבים לאיסוף הצרכים, כאשר עצם הנוכחות הבולטת של המפקחים מעוררת מודעות זו. כמו כן, על מנת לעודד תושבים אשר אוספים את הצרכים של כלבם מעניקים המפקחים תעודת הוקרה על שמירת הרחוב נקי. מאידך, כאשר יש מקרה בו תושב לא מנקה אחרי כלבו ומסרב לנקות לאחר פניית המפקח אז התושב מקבל הודעת קנס. במהלך שנת 2019 (עד לחודש נובמבר) ניתנו 72 קנסות לתושבים שלא אספו אחר צואת כלבם. כמות הקנסות שניתנה מהווה קפיצה ביחס לשנים קודמות. לשם השוואה, בשנת 2018 ניתנו 56 דוחות. מבחינת תלונות, בשנת 2019 עד חודש נובמבר הועברו למוקד העירוני 414 תלונות בנוגע לצואת כלבים בשטחים הציבוריים, כאשר בחלק מהמקרים מדובר על תלונות חוזרות של אותם תושבים".
"היעד שהוגדר לשנת 2020 הוא להגדיל עוד יותר את הקנסות על ידי שילוב השיטור העירוני במערך האכיפה. הקנס עומד על 475 שקלים, סכום כואב למדי לכיסם של התושבים וזהו חלק ממנגנון ההרתעה. בשנה הקרובה צפוי לצאת קמפיין שגם הוא נועד להעלות את המודעות ולהרתיע את התושבים מגודל הקנס".
"החלק השני למניעת אי איסוף צואת הכלבים הוא נושא ההסברה. לצד ההרתעה והאכיפה תמשיך גם השנה פעילות המחלקה לאיכות ותכנון סביבתי בהיבט החינוכי של חשיבות איסוף צואת הכלבים. גם בהקשר זה מתרחבת פעילות המחלקה בבתי הספר בשנה הקרובה ביחס לשנים קודמות. על פי הנתונים שמציג האגף, בשנת 2019 בוצעו הדרכות חינוכיות בנושא לתלמידי כיתות ד' ב-15 בתי ספר בעיר, כאשר השנה תהיה כניסה רוחבית לכלל שכבות ד' בבתי הספר בעיר. כמו כן, ימשיך הפיקוח העירוני לעודד גם התנהגות חיובית של תושבים אשר אוספים אחר צואת כלבם ולחלק תעודות הוקרה מפתיעות. בשנה החולפת חולקו מאות תעודות שכאלה, נתון משמח המלמד גם על תושבים רבים שאוספים והשנה פעילות מוצלחת זו תמשיך".
אין פחים
יואל | 18:19 02.12.19