צילום: מרטין חמי

בינואר 2019 ניצבה הילה שי וזאן על במת הנואמים בהשקת 'חוסן לישראל' כחימום לפני הנאום הפוליטי הראשון של בני גנץ. היא היתה אמורה להיות בעשירייה השנייה ברשימה החדשה, אבל האיחוד עם יש עתיד ותל"ם לרשימת כחול לבן הוריד אותה בהגשת הרשימות לכנסת ה-21 למקום ה-41. עברו מאז עוד שתי מערכות בחירות שבהן בכל פעם היא התקדמה מקום אחד, אך זה היה עדיין רחוק מלהיכנס לבית הנבחרים הישראלי. עד שבא לעזרתה החוק הנורווגי שעבר אתמול בלילה בכנסת.

בכנסת כבר כמה שנים משתעשעים בחוק הזה שמקורו במדינה הסקנדינבית. לפי חוק זה, שרים מתפטרים מכהונתם בפרלמנט ומפנים מקום לחברי כנסת חדשים. עבור כחול לבן מדובר בצעד הכרחי, רוב אנשיה נהפכו לשרים ורק מעטים מהם יכולים לכהן כחברי כנסת רגילים ולהיות נוכחים בוועדות השונות.

הבעיה של מפלגתו של גנץ היא שהרשימה לכנסת כוללת גם את אנשי יש עתיד-תל"ם שבאופוזיציה. בכחול לבן בדקו תחילה אפשרות לחוק נורווגי מדלג, שבו רק חברי הסיעה יוכלו להיכנס לכנסת, אבל התברר שזה בלתי אפשרי. הדבר היחיד שתוקן הוא שהמועמדים להיכנס לכנסת יוכלו להחליט איזו רשימה הם מייצגים – יש עתיד-תל"ם או כחול לבן.

במצב כזה, יוראי להב הרצנו, 34 ברשימה ואיש יש עתיד יחזק את האופוזיציה. אחריו ברשימה נמצאים מיכל וונש שמייצגת את תל"ם וכנראה תבחר בקואליציה, עינב קבאלה מכחול לבן, נעמה פרידמן מיש עתיד שעשויה לעבור לקואליציה ואז מגיע תורה של שי וזאן.

שי וזאן בת ה-40, תושבת מודיעין, היא אשת ציבור ותקשורת ותיקה. התחלת הדרך הפוליטית שלה היתה בבית היהודי, שי וזאן היתה ראש המטה של ח"כ נפתלי בנט כשזה היה יו"ר הבית היהודי וב-2013 נבחרה למועצת עיריית מודיעין מכבים רעות מטעם הבית היהודי. כעבור שנתיים היא החליטה לפרוש מהמועצה והפכה לדוברת המרכז לשלטון מקומי, לצדו של חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין וראש המרכז לשלטון מקומי בישראל. ב-2017 היא הקימה את תנועת 'שווים ושונים' – תנועה חברתית הדוגלת בשוויון הזדמנויות לגברים ונשים, מה שמשך את תשומת לבם של הפוליטיקאים לעתיד מחוסן לישראל.


הילה שי וזאן: "זה מאוד מרגש. רציתי להיות נציגת ציבור בכנסת ישראל כבר מגיל 12. מבחינתי זה המקום להשפיע ובאמת לשנות דברים, ואני מגיעה מאוד ממוקדת, עם תחושת שליחות ותוכנית עבודה מסודרת. באה לעבוד!" שני תחומים שמאוד מעניינים אותי כרגע הם נושא הצרכנות - מעיניו של מעמד הביניים, בסופו של יום הם אלה שמחזיקים את המדינה הזאת, וחייבים לתת את הדעת על ההשלכות הכלכליות של הקורונה לגביהם. נושא נוסף הוא נושא המגדר- חשוב להכניס הגיון לשיח ולקדם נשים ממקום של חוזק ולא ממקום של אפליות מתקנות ותקרות זכוכית, שוויון אמיתי לשני המינים. לצערי, זה לא קורה עדיין ואני מקווה מאוד לשנות את זה".


אגב, החוק הנורווגי עשוי להביא בעתיד עוד תושב מודיעין לכנסת - ולדימיר בליאק, איש יש עתיד. מדובר במקום ה-41 ברשימת כחול לבן בכנסת, כאשר פרישה של שני חברי כנסת מהסיעה המאוחדת עשויה להוביל אותו לבית הנבחרים.