דברים טובים קורים לפעמים ממש לגמרי במקרה. מיקי וינקלר, קצין טכנולוגיה ומהנדס בטיחות עם 26 שנות שירות בצה"ל, הגיע במקרה למודיעין לפני 20 שנה, ראה במקרה קריאה להתנדבות בעמותת אקדם והיום הוא משמש כיו"ר העמותה, שממש לאחרונה הגשימה חלום והקימה את בית אקדם ברעות. ראיון מחמם לב עם איש יקר שהתנדבות היא נר לרגליו והחזון שלו, להביא את הטכנולוגיה החדשנית ביותר למקום כדי לסייע לילדים אוטיסטיים, חבריהם ומשפחתם, יהפוך לאור גדול לכולם. 

מאת: חלי וינשטיין / צילומים: פרטי 

100 מילה על המרואיין:

מיקי וינקלר, 46, נשוי לאפרת ואב לשלי (19), שני (17.5) וסער בן ה- 13.5, ראה בשנת 1995, בדרכו מירושלים עם בת זוגתו, שלט שבו היה כתוב: "כאן תיבנה עיר העתיד". הם נכנסו לסייר במקום, שהיה אז אתר בניה גדול, פקדו את משרד המכירות וקנו את הדירה הראשונה שלהם, בה הם גרים עד היום. מיקי, בעל תואר ראשון כמהנדס מכונות, תואר שני בהנדסת בטיחות וכיום דוקטורנט בתחום קבלת החלטות לדיווח אירוע 'כמעט ונפגע' למניעת תאונות, מילא שורה של תפקידים ב-26 שנות שירותו בצבא הקבע ומניסיונו הרב הוא אומר, קודם כל תחשבו על בטיחות, לפני שקורה משהו, מפני שסוף מעשה, הוא תמיד במחשבה תחילה.

  • מהעולם הצבאי אל עולם הילדים בעלי הצרכים המיוחדים, ספר על הדרך ואיך זה קרה

שרתתי 26 שנה בצבא כקצין טכנולוגיה ואחזקה, כמהנדס בטיחות ואיכות במרכז לשיקום ואחזקה וכמפקד המרכז לתחקור ובקרת תרגילים תוך שילוב תפקידי שטח ותפקידי ניהול פרויקט הנדסי. בחודש מרץ השנה השתחררתי ויצאתי לעבוד גם בנוסד לבטיחות וגיהות, כראש מנהל הנדסת בטיחות פרויקטים ובטיחות עובדים עם מוגבלות. לפני כשנתיים ראיתי שטלי סגל , יו"ר אקדם דאז, פרסמה שהיא מחפשת מתנדבים ואכן היה תפקיד לוגיסטי שמאוד התאים לי והחלטתי להתנדב וכבר שנתיים שאני מתנדב באקדם. לאחר מכן, כשטלי החליטה שהיא רוצה לסיים את התפקיד, היא שאלה אותי אם אני רוצה להתמודד על תפקיד היו"ר, הייתי די חדש ולא הכרתי הרבה בעמותה אבל החלטתי ללכת על האתגר המיוחד. נכנסתי לוועד המנהל ובבחירות במאי 2016 נבחרתי לתפקיד היו"ר.

  • מהי מהות הפעילות של אקדם?

אקדם מודיעין מכבים רעות הינה עמותה של הורים ומתנדבים לקידום ילדים ובוגרים על הרצף האוטיסטי. העמותה, שהחלה את דרכה כקבוצת הורים בשנת 2009 והפכה בשנת 2012 לפורום הורים ובמאי 2015 הפכה לעמותה רשמית הכוללת כ-200 משפחות וכ-300 מתנדבים.  מטרת העמותה הינה קידום ילדים ובוגרים על הרצף האוטיסטי בעיר, עידוד לשילוב, ייצוג הורים מול הרשויות, ארגון פעילויות בשעות הפנאי ובחופשות ועוד. בעמותה פועל וועד מנהל שחבריו מתחלקים לפי תחומי פעילות ועבודה. חברי הוועד הם: סיגל ברק האחראית על ראש תחום התנדבות נוער ובוגרים, אמנון הר שושנים האחראי על הסוגיות מול מערכת החינוך, קתרין שוורץ מנהלת תחום הבוגרים וההיערכות לקראת צו ראשון, בתים לבוגרים, הקמת מועדון נוער לבוגרים, פעילות ועוד. מיכל בר לב העוסקת בתחום הפעילות לקהילה, מרים קלי, המנהלת האדמינסטרטיבית ואחראית בעצם על הכל ואחרונה חביבה רותי שרון, היועצת הפיננסית שאחראית על התחום הכספי, השיווק, האינטרנט וכמובן תקציב העמותה. היא גם זו שעוזרת לנו להכינס לכל התחום הדיגיטלי מאחר ואנחנו נכנסים אוטוטו למהלך שבו תהיה מערכת ניהול ומיפוי חדשה בה הכל יהיה דיגיטלי ונגיש לכולם.

"הגדולה והיתרון שלנו שזה מבנה קהילתי של ממש שכולל הזדמנויות לשלב הדרכה לא רק לילדים על הרצף אלא גם למשפחות ולאחים שאינם על הרצף, כדי שיוכלו לחוש ולחוות את העולם של האחים שלהם. אנחנו מתכנים להביא לכאן תלמידים מבתי ספר שיראו ויחוו, שיעשו פעילויות משותפות ויראו עם מה מתמודדים ילדים אוטיסטיים"

  • איזה פעילויות אתם עורכים במקום?

אנחנו נפגשים לפחות אחת לחודש ומחליטים על הפעילויות בעמותה וביניהם הרצאות, גם מקצועיות וגם חווייתיות להורים, העברת ידע חיוני על תחומי ודרכי טיפול חדשות באוטיזם, מידע על זכויות ועוד. בנוסף יש גם פעילויות חברתיות כגון ערב קהילתי בחג החנוכה, הפנינג משפחות בחופש הגדול ובמהלך חופשות החגים האחרות בשנה, פעילויות העשרה עם מתנדבים לילדים בשעות אחה"צ, מתנדבים חניכים שמגיעים אחת לשבוע לבתים של ילדים למשחק ועזרה להורים שזקוקים קצת לרגעי חסד ומנוחה ומתנדבי הנוער שלנו עושים את זה מכל הלב. אגב אנחנו מפעילים גם קייטנה לילדים על הרצף בשיתוף עם סחלבים, שם משלבים את החונכים ובני הנוער המתנדבים שבאים עם ערך מוסף לכל חניך וזה חיבור טוב עם הילדים, סביבה מאוד תומכת, חברות ומקום להתבטא.

  • ועכשיו יש לכם בית משלכם! האמנת שיפתח הבית הזה?

וואו, זה חלום ענקי שהתגשם! הרעיון המקורי היה שהעיריה יחד עם מפעל הפיס יקימו את הבית אבל לא ידענו כמה שנים זה יקח ומתי באמת יוקם הבית, הבנו שזה תהליך מורכב ואז העיריה הגיעה עם פתרון קסם ואמרה שאנחנו יכולים לקבל את מבנה השפ"ח. זה לחלוטין היה פתרון ישים ומהיר יותר, אמנם המקום לא חדש אבל הוא ממשי וקיים וניתן היה לביצוע מהיר. חיים ביבס ראש העיר נתן לנו את ברכת הדרך,  יצאנו למקום עם מנכ"ל העיריה וכשהגענו לשם הרגשנו שזה זה! רק נשאר לרתום עוד כמה סוסים ולהגיע למבנה ולמזלנו יש לנו מתנדב שהוא פרויקטור שאיתו עשינו הכל ויש לנו עכשיו מקום שאפשר להתגאות בו. למשל, חדר הוירטואל ריאליטי, שקיים היום רק בבית איזי שפירא וחדר של סנוזלנד שיש לנו, טכנולוגיות מתקדמות ממש שישמשו את הילדים כמו שצריך.

הגדולה והיתרון שלנו שזה מבנה קהילתי של ממש שכולל הזדמנויות לשלב הדרכה לא רק לילדים על הרצף אלא גם למשפחות ולאחים שאינם על הרצף, כדי שיוכלו לחוש ולחוות את העולם של האחים שלהם. אנחנו מתכנים להביא לכאן תלמידים מבתי ספר שיראו ויחוו, שיעשו פעילויות משותפות ויראו עם מה מתמודדים ילדים אוטיסטיים ורק דרך החוויה הזו הם יוכלו לקבל אותם בצורה חלקה ולהבין אותם. אלו כלים חשובים לכולם, גם לילדים הרגילים וגם לסגל ההוראה ואנחנו כאן כדי לתת את המידע ולהסביר איך אפשר לעזור לילדים האלה. בית אקדם יתן מענה למגוון רחב של צרכים ופעילויות שעד עכשיו לא היו באף מקום וזה נפלא.

"חשוב לי שכל מי שרואה את עצמו יכול ויש לו רצון לתרום ולתת מעצמו בהתנדבות שיעשה את זה. התחום צמא לאנשים וכל אחד יכול לתרום משהו" 

  • מתי הגעת למודיעין?

לפני שהתחתנו גרתי בתל אביב ואשתי לעתיד גרה בירושלים. באחת השבתות נסענו דרך 443 גבעת זאב ועל הצומת של רעות היו שלטים "כאן תיבנה עיר העתיד". הצעתי לה להיכנס כי שמעתי בצבא שאולי יבנו את פרויקט רעות ג' וזה נשמע לי מעניין. בכניסה למקום ראינו משרד מכירות אחד, נכנסנו אליו וככה קנינו את הדירה שלנו ב- 1995 אליה נכנסנו ב-97' כשהכל היה עוד אתר בניה גדול וחשמל שהגיע מגנרטור לבתים. מצחיק שאז עוד קיבלו מענק מיוחד כדי לקנות דירה.

  • מה אוהב הכי בעיר?

שכולם חברה צעירים, זו עיר צעירה וזה מדהים, אני מת על זה. אני אוהב את הפארקים, את הירוק בעיניים. זו לא עיר רגילה שבה יש שילוב בין ישן וחדש, פה יש רק חדש, משפחות צעירות שהביאו חיים אחרים לעיר, הרבה נוער, הכל תוסס.

מעדיף טיולים בארץ או בחו"ל?

גם בארץ וגם בחו"ל ובעיקר טיולי טבע. אני אוהב לראות כל מיני דברים חדשים ומעניינים. אנחנו תמיד נוסעים כל המשפחה יחד וביקרנו במקומות כמו בורמה וויאטנם. זה מרתק.

  • על מה לא תוותר אם תגיע לאי בודד?  

על להיות ביחד , המשפחה שלי, עם הילדים שלי.

"טלי סגל , יו"ר אקדם דאז, פרסמה שהיא מחפשת מתנדבים ואכן היה תפקיד לוגיסטי שמאוד התאים לי והחלטתי להתנדב. כשטלי החליטה שהיא רוצה לסיים את התפקיד, היא שאלה אותי אם אני רוצה להתמודד על תפקיד היו"ר, הייתי די חדש ולא הכרתי הרבה בעמותה אבל החלטתי ללכת על האתגר המיוחד. נכנסתי לוועד המנהל ובבחירות במאי 2016 נבחרתי לתפקיד היו"ר"

  • מה מרגש אותך?

לקום כל בוקר מחדש ולראות שמש זורחת, שיש חיים.

  • מה מרגש או ריגש אותך בקריירה?

מיד לאחר מלחמת לבנון השניה, הייתי מפקד מרכז תחקור ובקרה וב- 5.5 שנים שהייתי שם הובלתי את מהפכת האימונים בצה"ל. זו היתה חוויה כי הכנסנו טכנולוגיה של לחימה אורבנית ותת קרקעית ואימונים בכל הארץ.

  • מה מרגיז אותך?

אני מאוד פדנט ואוהב שאנשים עומדים מאחורי המילה שלהם, אני לא אוהב שהמילה משתנה והופכת לאחרת בשלב הביצוע, כך שלפעמים אני מתרגז אם יש מקרים בהם זה מגיע לשלב הביצוע ומה שקורה בפועל רחוק משמעותית ממה שהתחייבו לו...

"בית אקדם הוא חלום ענקי שהתגשם. לאחר כמה אפשרויות שבחנו, העיריה הגיעה עם פתרון קסם ואמרה שאנחנו יכולים לקבל את מבנה השפ"ח. זה לחלוטין היה פתרון ישים ומהיר יותר, אמנם המקום לא חדש אבל הוא ממשי וקיים וניתן היה לביצוע מהיר. חיים ביבס ראש העיר נתן לנו את ברכת הדרך,  יצאנו למקום עם מנכ"ל העיריה וכשהגענו לשם הרגשנו שזה זה!"

  • מה מפחיד אותך?  

שהחיים יום אחד נגמרים.

  • מהי הצלחה בעיניך?

הצלחה בעיני זה כשחולמים חלום או רואים בעיני רוחנו רעיון ואנחנו מצליחים להביא אותו לידי מימוש. בית אקדם למשל זו הצלחה, חלמנו על מקום ואחרי עבודה קשה והמון ריצות, בסוף מגיע היום שאתה רואה מולך בית עם אנשים, את האורחים הרבים שהגיעו לטקס, אנשים ששותפים איתך לדרך ויש משהו מציאותי וקיים.

  • מה המשפט שהכי מאפיין אותך?  

אני אוהב להגיד "חשיבה בטיחותית לאורך כל הדרך", כלומר אם תמיד תחשוב בטיחות , תביא את עצמך לעשות דברים בצורה בטוחה. בקיצור, "סוף מעשה במחשבה תחילה".

  • איזה מסר חשוב לך ביותר?  

התנדבות! חשוב לי שכל מי שרואה את עצמו יכול ויש לו רצון לתרום ולתת מעצמו בהתנדבות שיעשה את זה . התחום צמא לאנשים במגוון רחב של תחומים וכל אחד יכול להשתלב בו. כל עמותה בישראל תשמח לקבל מישהו שיש לו אפילו כמה רגעים של זמן פנוי, יש הרבה עמותות והרבה רצון לסייע , וצריך אנשים שיעשו את זה בפועל אז מי שיכול, יבורך.