מאת:גיא גפן
אווה אהרונוף, תושבת מודיעין מכבים רעות פעילה למען זכויות בעלי החיים במישור הארצי וגם בעיר. כמי שעושה לילות כימים למען רווחת בעלי החיים מספרת אווה כי במודיעין באופן יחסי מצב בעלי החיים הוא די טוב בהשוואה למקומות אחרים, אך עדיין בנושאים מסוימים טעון שיפור. "יש לנו וטרינר מצוין ד"ר עופר שעושה סירוסים ועיקורים על בסיס קבוע. עם זאת, יש אזורי תעשייה בהם אין מי שיאכיל את החתולים והם הולכים ומתרבים. ידוע שחתולי רחוב לא מחזיקים מעמד זמן רב, ומתים בתוך פחות משנה אם זה מרעב, צמא או דריסות רכבים".
אהרונוף, נשואה+3 ילדים ושבעה חתולים מגדירה עצמה כטבעונית, אקטיביסטית הפועלת למען זכויות בעלי החיים ולמען החלשים. אווה מדגישה כי אין מדובר בדאגה רק לחתולי הרחוב: "אנחנו בקבוצה פועלים להקים אזורי הצללה לכלבים ולבעליהם בעיר, אך לצערי זה ירד משולחן הדיונים בעירייה", היא מוסיפה.
האם את מרוצה מפעילות העירייה בנושא זכויות בעלי החיים?
"לדעתי ראש העיר לא שם את הנושא בראש סדר העדיפויות. בישיבת המועצה שמזמינים אליה תושבים נראה שההחלטות סגורות מראש. בנושאים שהועלו אין דיון בצורה רצינית".
בישראל החמה שטופת השמש אין הגנה לבעלי החיים המשוטטים ברחוב. לאחרונה יצאה ברשתות החברתיות קריאה למאכילים ומטפלים בחתולי (רחוב) קהילה, לחבור יחדיו לצרכי הגברת שיתופי פעולה בין מאכילים, העברת מידע, עדכונים והגדלת שיתופי הפעולה עם העירייה והווטרינר העירוני.
את הקריאה יזמו אווה אהרונוף ואלה ארדיטי, שתיהן פעילות למען בע"ח אשר חברות גם בוועדה לרווחת בע"ח בעירייה, תושבות מודיעין מכבים רעות, אשר מתכננות בעתיד הקרוב אף לקיים כנס הנוגע לזכויות חתולי (הרחוב) קהילה ומאכיליהם. למעשה, אהרונוף וארדיטי כבר קיימו פגישה ראשונה עם כמה מאכילי חתולים מהעיר.
"את השלב הראשון שהוא ההתארגנות שלנו כבר עברנו, כרגע אנחנו עומדות על יותר משישים מאכילות. התוכנית שלנו היא לאגד את כל מאכילי החתולים בעיר ולעבוד בשיתוף עם הווטרינר העירוני. אנחנו מעבים כל הזמן את רשימת המאכילים ולאט לאט נארגן את הכנס שיהיה מאוד מועיל". ביום רביעי הקרוב, הוזמנו אלה ואווה לכנס מאכילים באשדוד ושם הן תפגשנה עם מזכ"לית "עמותת נח", אלה אבין, כדי לללמוד את הדברים לעומקם.
"חובתנו להגן על בעלי החיים". צילום: פרטימה עובר על חתולי הרחוב?
חתולי רחוב, או חתולי קהילה כפי שמקפידה אווה לכנות אותם, חיים ברחוב, בשטחה של הרשות המוניציפאלית ואינם מצויים בבעלותו של אף אדם. חלקם ננטשו ע"י בעליהם /או כבר נולדו ברחוב. מחקרים מראים שתוחלת החיים של חתול רחוב היא כשלוש שנים בלבד, כאשר גם חיים אלו מלווים במאבק מתמיד על מזון, מים וטריטוריה. לעיתים הם סובלים מהתעללות, רעב או קושי בהשגת מזון לקיומם כאשר אחת הבעיות העיקריות לכך היא פחי האשפה שבעבר היוו מקור מזון, אך כיום נמצאים בחדרי אשפה סגורים או מוטמנים בקרקע. הם גם חשופים לסכנת התייבשות, מחלות ודריסות מרכבים במרחב העירוני.
"לתושבים רבים יש דעה קדומה עליהם והם רואים בחתולי הרחוב מטרד" מספרת אווה ומוסיפה :"החתולים מהווים חוליה חשובה במאזן האקולוגי העירוני, ועדיין הסביבה האנושית ברובה אדישה כלפיהם, לפעמים רואה בהם מטרד של רעש, מחלות או לכלוך, ורק מעטים תומכים בהם במסירות ע"י מתן אוכל, מים, טיפול רפואי והגנה מפני התעללות אכזרית".
"חתולי הקהילה הם חוליה חשובה במאזן האקולוגי העירוני". צילום: פרטי"לנושא החתולים היבטים רבים, אחד מהם נוגע להאכלה. ביהמ"ש העליון מדגיש את זכותם המלאה של בעלי החיים לחיות, וחובתנו כבני אדם להגן על זכותם זו. לאור זאת, אין לי ספק כי האכלת חתולי רחוב, השקייתם והשגת טיפול רפואי הולם בעבורם הינן פעולות חוקיות ומוסריות. בלעדינו, המאכילים, יגוועו החתולים ברעב וימותו בצמא", מדגישות אהרונוף וארדיטי ומוסיפות: "האכלת חתולי הרחוב הינה פעולה מבורכת. לחתולים חשיבות רבה לסביבה האורבנית והם תורמים לחיסולם של מזיקים דוגמת נחשים, עכברושים, עכברים ותיקנים, ובכך גם תורמים לבריאות הציבור. החתול הינו בעל חיים טריטוריאלי, ואינו עוזב את הטריטוריה בה הוא חי מרצונו. האכלתם בצורה מסודרת חוסכת מהם את הצורך לחפש מקורות מזון אלטרנטיביים (למשל, בפחי אשפה) ובכך שומרת על בריאותם ועל בריאות הציבור".
צילום: פרטימרפאה ראויה בעיר
פעילותה של אווה לא מסתכמת רק בדאגה לחתולי הרחוב והיא שואפת לשפר את התנאים של כל בעלי החיים בעיר ובכלל. "אחת המטרות הראשיות היא להקים מרפאה ראויה במודיעין. אין כאן מרפאה קבועה, רק זו שנמצאת במתחם הקרוואנים (מאחורי מבנה המשטרה בכניסה לעיר, ג.ג.) אין כלובי אשפוז, אין מעבדה לבדיקות דם, אין מכון לצילומים במקרים של שבר למשל. מלבד סירוס, עיקור ולתת משככי כאבים אין בעצם שום דבר. אנחנו שואפים לקדם מרפאה קבועה וראויה בעיר מודיעין".
בארגונה של אווה הוצג במודיעין מיצג המעלה למודעות את הסבל שעוברים בעלי החיים המובלים ארצה במשלוחים החיים | צילום: גד חכימיחלק בלתי נפרד מפעילותה מתקיים בזירה הציבורית. אהרונוף הצטרפה לפני כ-3 שנים למפלגת 'צדק לכל' והיא מאמינה שלא ירחק היום והיא תוכל להושיע את בעלי החיים דרך הפרלמנט הישראלי. "כששמעתי על המפלגה זו הייתה בשורה מאוד רצינית. דרך כך הבנתי שרק דרך פעילות בכנסת תוך כדי חקיקת חוקים ואכיפתם ניתן לעזור לבעלי החיים. אומנם קיבלנו רק 4,000 קולות, אבל אני מאמינה שהציבור שלנו שווה 7-8 מנדטים".
צילום: פרטי
כל הכבוד
צפנת טמיר | 17:34 27.11.19