מאת: גילה פרץ, מדריכת הורים ויועצת שינה.
"אין לי כוח לזה עוד פעם", ישבו וקוננו חברותיי האימהות כשנפגשנו בבית הקפה, "בחופש האחרון זה הגיע למצב שכבר לא ידעתי מתי הילדים הולכים לישון ומתי הם מתעוררים", אמרה אחת מהן, "הם פשוט עשו מה שהם רוצים, החליפו לילה ביום, הבית היה נראה כמו מלחמה. למה בחופש הגדול אני תמיד מאבדת שליטה"?
התלונות שלהן לא יוצאות דופן. הורים רבים חווים את התקופה הזו כתקופה לא פשוטה. הם צריכים להתמודד עם הנוכחות האינטנסיבית של ילדים המשועממים בבית, יחד עם החום הכבד ועם הצורך לתפקד כצוות הווי ובידור, לאורך תקופה של כמה שבועות. כל זאת, לאחר שהסתיימו ומוצו ימי הגן והקייטנות ולאחר שהשתמשו בכל גלגלי ההצלה בדמות סבא וסבתא וקרובים אחרים.
אז למה בעצם אנחנו מגיעים למצב של אנדרלמוסיה? הקושי מתחיל כשמתחילה החופשה והחיים בצורתם הידועה והמוכרת בכל ימות השנה לעיתים פשוט נעלמים. הילדים המתוקים שלנו פורקים כל עול ומשמעת ואנחנו מגיעים לסיומו של היום על סף התמוטטות עצבים.
אבל החיים המשפחתיים בחופש הגדול לא באמת צריכים להיראות ככה. עם קצת הכנה ותכנון מראש ונכונות לשמור על הלו"ז גם בחופש, אפשר לנהל את החופש הגדול ולרתום את השגרה וסדר היום לטובתנו גם בימי החופש.
סדר יום קבוע ומתוכנן מקנה לילדינו הרגשה שיש להם שליטה על המצב. הם יודעים מה עומד לקרות והידיעה הזו מקנה להם ביטחון ורוגע. הם יודעים לקראת מה הם הולכים בכל חלק מחלקי היום, הם ערוכים ואף מצפים לכך.
מדוע הידיעה הזו כל כך חשובה?
כאשר הילדים נולדים, בשנות חייהם הראשונות הם תלויים בנו ובמעשינו לאורך כל היממה. אם נקדיש לכך מחשבה נוספת נבין שללא סדר יום, כל דקה בחיים של ילדינו היא הפתעה. השאלה "מה יקרה עכשיו." מלווה אותם וחוסר הידיעה מגביר את החשש ואת הלחץ
למה הדבר דומה? האם אתם יכולים להיזכר בלילה שלפני התחלת עבודה חדשה והחששות המתלווים לכך? איך יהיה במקום העבודה החדש? מי יקבל את פנינו? האם נרכוש חברים נוספים? החששות הללו מתפוגגים לאחר כמה ימים כשסדר היום, האנשים והנהלים במקום הופכים למוכרים וידועים.
עבור הילד שלנו, לחיות ללא סדר יום זה אומר לחוות שוב ושוב את היום הראשון בעבודה. סדר יום קבוע מאפשר לו לחיות ללא הפתעות. הידיעה מה מגיע עכשיו: הולכים לגן, זמן ארוחת צהריים, ביקור בגן השעשועים, החזרה הביתה וכמובן טקס שינה המבשר שהגיע הזמן לישון, יוצרים בו ביטחון ורוגע.
כאשר מתחיל החופש הגדול, כל הימים הידועים נעלמים. לאחר הקימה בבוקר מופיעות ההפתעות: הולכים לים, אוכלים בחוץ, קופצים לבריכה, נוסעים לבקר את סבא וסבתא, יוצאים לבילוי עם חברים, כל אירוע הופך למפתיע ובלתי צפוי. ימי החופשה נטולי השגרה מערערים את הביטחון של ילדינו ועלולים להפוך אותם לעצבניים, חסרי מנוחה ופורקי עול.
איך מנהלים את החופש הגדול?
. סדר יומי ושבועי קבוע1
דווקא בתקופות כאלה חשוב שנתכנן את הימים כך שעדיין יישארו עוגנים ידועים לאורך היום שיעניקו ביטחון ורוגע לכל המשפחה. גם אם אנחנו הולכים היום לים במקום לגן, חשוב לחזור הביתה לקראת ארוחת הצהריים, פחות או יותר בשעה הרגילה. אם מדובר בילדים קטנים חשוב להשכיב אותם לשנת הצהריים השגרתית.
2. הסברים מקדימים במהלך היום
סדר היום השתנה? הוסיפו הסברים מילוליים ברורים לקראת כל שינוי בסדר היום. הסבירו למשל לפני היציאה מהבית לאן הולכים, מה צפוי לנו, מתי חוזרים ומה יגיע לאחר הפעילות הבאה. אל תסתפקו בהסבר אחד בתחילת היום אלא המשיכו להסביר מה צפוי בשעה הקרובה ובסיום הפעילות. הסברים מהווים עוגן ביטחון לילדים שכן הם יודעים מה צפוי לאורך היום.
3. הקפדה על שעות שינה
הקפידו על שעות השינה שאתם מקפידים עליהם בדרך כלל ושימו לב לסימני העייפות של הילדים. אל תעייפו אותם יתר על המידה כי בדרך הזו תקבלו ילדים עצבניים. איכות שנתם עלולה להיפגם גם במהלך הלילה ואתם עלולים למצוא את עצמכם מקיצים שוב ושוב.
4. עריכת טקס שינה מוכר וקבוע
נסו לא להגיע למצב שהילדים נרדמים במכונית, בבתים של אחרים או בסיומו של בילוי. ארוחת הערב, האמבטיה, קריאת ספר וכל מה שכולל טקס השינה המוכר והידוע חשוב להם גם במהלך החופש הגדול. שמרו על מערכת השעות הידועה והשכיבו את הילדים לישון בשעות ההשכבה הרגילות.
בהצלחה!