צילום: אילוסטרציה: depositphotos.com
בגידול תאומים הכל כפול: החיוכים, החיבוקים, המתיקות אבל גם האכלות, החלפות החיתולים, ההרגעות וההרדמות.
אם אחד מהאתגרים היותר קשים בהורות הוא הרדמת התינוק והגעה לשינה של לילה רצוף ושלם,התמודדות הזו בהרדמת שתי תינוקות בו זמנית בצד הטיפול האינטנסיבי, גורם לעיתים להורים לתאומים לסבול מתשישות ואם קשה להרדים תינוק אחד הקושי לעשות זאת עם שניים מוכפל ולעיתים אף מרובע.לאחר שהצלחת להרדים תינוק אחד, הבכי של השני מעיר אותו וחוזר חלילה, מצב שעלול להימשך זמן רב. הורים מרגישים שזה אולי אפשרי ללמד תינוק אחד להירדם לבד ובמיטה אבל כשמדובר בשניים הם הולכים לאיבוד, אובדי עצות ולא ממש יודעים מאיפה להתחיל להתיר את הפלונטר. לעיתים הפתרונות שהם מאמצים(יצירתיים ככל שיהיו) רק מגבירים את הקושי ואת הפרעות השינה כתוצאה מכך. מה ניתן לעשות על מנת לקצר את התהליך ולהקל על ההורים המותשים בסוף היום מהאכלות כפולות, ניקוי בקבוקים אין סופי, החתלות והרדמות שוב ושוב ,כדי לעזור בהרדמת התאומים יחד מרגע חזרתם הביתה? לשם כך אמצו את העצות הבאות:
הרדמה של שני התינוקות בו זמנית.
השכבה לשינה באותם זמנים היא המפתח להשתת הרגלי שינה טובים שעשויה לעזור להורים להגיע לזמני מנוחה .אם שני תינוקות ערים בזמנים שונים אז ההורים עלולים להגיע למצב של אפיסת כוחות .
ביסוס שגרת שינה מרגיעה
טקס שינה שיגרתי וקבוע לפני השינה עשוי להיות סימן ברור עבור תינוקות שעכשיו הגיע זמן לישון.טקס השינה צריך להיות שקט ורגוע וכולל את שני ההורים . הטקס יכול לכלול: אמבטיה חמה קצרה, עיסוי, הלבשה, האכלה ולבסוף ליטופים, מעט שירים ודיבורים שקטים ומרגיעים. זכרו שבטקס השינה לא מתחילים את ההרדמה והוא למעשה 'הקדמה להרדמה', לכן עשו את הטקס באור ורק ולאחר מכן כבו את האור והניחו במיטה. שמירה על שגרת שינה יומית מלמדת את התינוקות מתי הגיע השעה לשנת הלילה.
הרגעה
מוצץ יכול להיות לעזר בהרגעה אם הם מוכנים ורוצים לקחת. ניתן להציע מוצץ ומכאן עדיף לא להכניס אותו באופן פאסיבי בכל בכי. מגיל 4 חודשים אפשר להתחיל ללמד את התינוקות לקחת מוצץ לבד.
כאשר התינוקות מגיעים לגיל 7 חודשים , אזי ניתן לעודד הרגעה עצמית על ידע אימוץ חפץ מעבר. חפץ מעבר יכול להיות כל בובה רכה או שמיכה (יש לוודא שהחפץ בטיחותי שאין בו חלקים מתפרקים ואינו ארוך כך שהוא עלול להיכרך מסביב לתינוק ולחנוק אותו) שניתן להחזיק, למולל או לחבק והוא עשוי להיות גורם מרגיע העוזר בחזרה לשינה ובפרידה מההורים כמסיעים להרגעה.
הרדמה במיטה
יש להקפיד כבר מהשלב הראשוני להרגיע ולנמנם את התאומים ואז להניח אותם במיטה כדי שיירדמו בה לבד (וילמדו לישון במיטה שלהם ולא במקומות אחרים). הקפדה על הרדמה בדרך הזו עשויה למנוע שעות רבות של בכי ולמעשה תלמדו אותם להירדם ולישון מבלי ליצור תלות בעזרה פעילה של גורם חיצוני כמו הירדמות בהנקה, בנענוע על הידיים או בעגלה או בקפיצות על כדור הפיזיו לדוגמא, מה שלרב יוצר את בעיות השינה בהמשך.אל תילחצו אם מידי פעם הם יירדמו תוך כדי האכלה או הנקה (זה קורה לרב כי הפעולה מעייפת אותם) אבל השתדלו שרב ההרדמות יהיו לאחר נמנום במיטה.
שנת התאומים בלילה
זמני השינה של תאומים לעתים קרובות מושפע מהמשקל שלהם, ולא תמיד מגילם. כדי ללמד את התינוקות לישון בלילה חשוב לשמור על רוגע ושקט בשעות הלילה בלילה ככל האפשר , גם כאשר מדובר בקימה להאכלות הליליות . שמרו על חדר חשוך למעט אור קטן ועמום , חשוב לא לטפל בהם יותר ממה שנחוץ .
בגמר האכלה תוך הקפדה שלא יירדמו בזמן האכלה,יש להחזירם למיטה.זה עוזר להם ללמוד כי בשעות הלילה ישנים.
לסיכום
זכרו שהלילה נועד לשינה וככל תקפידו על אווירת לילה ,הרדמה רק במיטה וטיפול עניני בחושך במהלך הלילה אזי התינוקות ילמדו לישון ולפתח הרגלי שינה טובים כבר מהחודשים הראשונים. עם זאת במהלך היום הרבו בהחזקה על הידיים, במגע, נענועים וליטופים . אל תפחדו " לפנק " את התינוקות ע"י הרמה מרובה ובקרבה אליכם, זה מקנה ביטחון רוגע ומעניק לתינוקות את מה שהם זקוקים לו בחודשים הראשונים לחייהם, חודשי ההסתגלות לעולם החדש אליו הגיעו זה עתה ,בדרך זו הם לומדים להכיר את ההורים המטפלים בהם ואת העולם שמסביבם.ככל שתרבו להעניק לתינוקות תשומת לב בזמן הערות שלהם כך יקל עליהם להיפרד מכם וללכת לישון בלילה.
כיועצת שינה בכירה מומחית לתאומים, אני משתתפת בכנס מקצועי ומקיף להורים לתאומים שיתקיים ב-15.09.17 ב'בית הפנאי' בנס ציונה מ-9:00-12:00.
בכנס אקיים הרצאה וגם מפגש אישי, כדי לעזור לכם ולילדיכם, לישון טוב יותר.
למידע על הכנס והרשמה (מספר המקומות מוגבל(:
http://2wins.ravpage.co.il/gila
להרשמה להרצאה שלי "אפשר לישון לילה שלם עם תאומים" ושריון זמן ייעוץ אישי:
http://2wins.ravpage.co.il/gila
מחכה לראותכם!!