מאת גילה פרץ

לשינה טובה חשיבות רבה. הרגלי שינה בריאים  חשובים מאוד לכולנו. שינה קטועה ולא רציפה משפיעה בדרך דומה על מבוגרים ועל ילדים.

תינוקות שישנים היטב, גדלים להיות  ילדים  נינוחים ומאושרים והורים שישנים היטב הם הורים טובים יותר. בטור שלי אחלוק איתכם את  הדרכים העיקריות  כיצד לעזור לילד שלכם לישון כל הלילה ובמיוחד לתת לכם את הכלים להבין כיצד להימנע מטעויות שמובילות לבעיות שינה.

אחת הבעיות המרכזיות בבעיות שינה של תינוקות וילדים טמונה בעובדה הפשוטה שהורים רבים  אינם יודעים מהן מספר  שעות השינה להן זקוק הילד שלהם. הורים רבים נוטים לצרף את התינוק לאורח החיים האינטנסיבי שלהם, כאשר הדבר בא על חשבון שעות השינה שלו.

אני מציעה שתעצרו רגע לשאול את עצמכם האם אי פעם דרשתם מהתינוק, מבלי לשים לב כמובן, שידלג על שנת הצהריים שלו למשל כי הייתם צריכים לקפוץ לקניון או להיפגש עם חברים בדיוק בשעה שבה הייתם אמורים להשכיב אותו לישון.

אני בטוחה שבנקודה זו תגלו להפתעתכם שמעולם לא חשבתם לדלג על ארוחה או לדחות האכלה, בגלל פעילות זו אחרת שעליכם לעשות, אך בהחלט הערתם את ילדכם, בגלל שהייתם צריכים לצאת מהבית או דחיתם את החזרה הביתה והשכבתו לישון, עקב התחייבויות משפחתיות או מסיבות אחרות.

 נמצא קשר ישיר בין מחסור בשעות שינה בתינוקות ובילדים מה  שעלול ליצור בעיות בחילוף חומרים  המתבטאות בעצירות ובהשמנה. הגוף  משחרר שני הורמונים המאזנים את מערכת השובע-רעב  והנקראים לפטין וגרלין בהתאמה. כאשר הגוף סובל ממחסור בשינה, ישנה ירידה ברמת  הלפטין  ועליה ברמת הגרלין היוצרת תחושת רעב ונוצר מצב בו את השינה, מחליפה אכילה

מכאן שחשוב לדעת לכמה שעות שינה זקוק התינוק בכל גיל ולהבין ששינה טובה היא צורך חשוב לגדילה והתפתחות .

תינוקות צעירים עד גיל  שישה חודשים, זקוקים בממוצע ל- 16 שעות  שינה ביממה .

תינוקות בגיל  6-12 חודשים זקוקים ל- 13-14 שעות שינה ביממה .

תינוקות מגיל שנה ומעלה זקוקים  ל--12-13 שעות שינה.מהנתונים  ניתן לראות כי ילדים זקוקים להרבה שעות שינה.

תינוק הישן שינה טובה ,גדל ומתפתח כיאות ,לעומת זאת הוכח כי  חוסר  בשעות השינה, שלהם  זקוק התינוק, עלול  להוביל למספר רב של בעיות:

גדילה והתפתחות - במהלך שינה עמוקה משתחררים הורמוני גדילה. ההורמונים הללו אחראים על גדילה והתפתחות ומאפשרים   לרקמות הגוף לגדול ולהתחדש, להגדיל את מסת השרירים, ולחזק את העור.  מחסור בשינה או שינה שאינה רצופה  עלול  להוריד את הפרשת ההורמון ולפגוע  בכל  התהליכים  החיוניים הללו.

למידה וזיכרון - ילדים שישנים מספיק מסוגלים ללמוד  טוב יותר מילדים עייפים. נסו להיזכר האם אי פעם ניסיתם ללמוד משהו חדש כשהייתם עייפים? זה קשה! תינוקות ופעוטות  לומדים כמות עצומה של מידע בפרק זמן קצר מידי יום.

מחלות-חוסר שינה משפיע על חוסנה של מערכת החיסון וילדים שאינם ישנים מספיק נוטים לחלות יותר וכך גם הוריהם.

בטיחות - בדומה לסכנה שבנהיגה בזמן עייפות ,הדבר  עלול לסכן את ביטחון התינוק העולה ויורד מדרגות, משחק בגן השעשועים על מתקנים שונים או רוכב על בימבה או תלת אופן, וכו... שימו  לב כשהילד שלכם עייף, הוא נוטה להיות יותר שלומיאלי וליפול הרבה יותר.

מצבי רוח-חוסר בשינה משפיע בצורה ישירה על מצבי רוח של ילדים וחלקם הופכים להיות מאד נרגנים ומצוברחים.

בעיות בתפקוד מערכת העיכול והשמנה- נמצא קשר ישיר בין מחסור בשעות שינה בתינוקות ובילדים מה  שעלול ליצור בעיות בחילוף חומרים  המתבטאות בעצירות ובהשמנה. הגוף  משחרר שני הורמונים המאזנים את מערכת השובע-רעב  והנקראים לפטין וגרלין בהתאמה. כאשר הגוף סובל ממחסור בשינה, ישנה ירידה ברמת  הלפטין  ועליה ברמת הגרלין היוצרת תחושת רעב ונוצר מצב בו את השינה, מחליפה אכילה.

דיכאון- בעבר נטו לחשוב כי דיכאון מאופיין  לעיתים קרובות בחוסר שינה אבל כיום מחקרים מצביעים על קשר הפוך, בו מחסור בשעות שינה מוביל לדיכאון ולכן ההמלצה היא לפנות לגורמים מקצועיים, כאשר חשים שבעיות השינה אינן נפתרות תוך זמן  קצר. דיכאון הוא אחד הסימפטומים הנפוצים של בעיות נפשיות במבוגרים אך גם בילדים.

לאחר שהבנו לכמה שעות שינה ילדים זקוקים ומה החשיבות הרבה שיש לשינה בהתפתחות והגדילה שלהם חשוב שתדאגו שאכן ילדיכם ישנים את מספר שעות השינה שלהם זקוקים ושהשינה היא אכן איכותית ורציפה.

אם זה  אינו המצב בביתכם חשוב לתת לזה קדימות ולדאוג לטפל בהפרעות  השינה שלהם, בעיות שינה אצל תינוקות ופעוטות אינן נוטים להיעלם עם הגיל אלא רק משנות צורה ומתמתנות ולרב נמשכות גם אל תוך הבגרות ולכן המלצתי לפנות לאשת מקצוע המתמחה בפתרון בעיות שינה אצל תינוקות ופעוטות.