צילום: freepik

רוב בעלי הכלבים יכולים להעיד שלעיתים עוברת בהם המחשבה שאולי יפנקו את כלבם האהוב במזון שלנו, הרי הוא מסתכל עלינו בעיניים כל כך גדולות וחמודות. ביס קטן של שוקולד או כמה צימוקים-זה בטח לא יזיק....

בעלי החתולים עלולים לחשוב שהיות והחתול יותר בררן באוכל, הוא בטח יידע מה טוב בשבילו לאכול ויתרחק ממה שמזיק.


המציאות היא שיש מזונות רבים שמסוכנים ורעילים לכלבים ולחתולים. מדובר במזונות שלרובנו יש בבית וכדאי לדעת מה הם, כדי לא להציע אותם לחיית המחמד שלנו.


בכתבה הבאה אציג מזונות שונים שעלולים להיות מזיקים לכלב, לחתול או לשניהם:

1. קסילטול- זהו למעשה ממתיק מלאכותי המצוי במוצרים רבים כגון מסטיקים וסוכריות ללא סוכר, מוצרים דיאטטיים שונים ומשחת שיניים. אם הכלב אוכל מזון שמכיל את הממתיק, רמת הסוכר בדם שלו תצנח ובעקבות זאת עלולה להיווצר פגיעה כבדית, אפילו עד לכדי כשל כבד. הכלב יראה במהרה סימנים קליניים של הקאות, חוסר תיאבון, צהבת, אפאטיות ואפילו פרכוסים.

2. בצל ושום- בצל ושום על כל צורותיהם- מטוגן, מבושל, חי, באבקה וכדומה, כולם רעילים לכלבים ולחתולים. אכילת שום ובצל עלולה לגרום להרס של כדוריות הדם האדומות, דבר שיוביל לאנמיה קשה.

3. צימוקים וענבים- לא כל כך ברור מנגנון הפעולה, אבל אכילה של צימוקים וענבים עלולה לגרום לכשל כליות בכלבים ובחתולים. יש גם אי ודאות לגבי הכמות המזיקה. ענבים בודדים עלולים לגרום לכשל כליות בבעל חיים אחד, ובבעל חיים שני לא תהיה לזה כלל השפעה. כך שעדיף להימנע מלתת צימוקים וענבים ולא להסתכן בהרעלה.

4. מוצרי חלב- מי לא קרא בילדותו בספרי ילדים שמציעים למיצי החתול קערת חלב... המציאות היא שמוצרי חלב אלו עלולים להזיק לכלבים ולחתולים. רוב החתולים סובלים מאי סבילות ללקטוז ומערכת העיכול שלהם לא יכולה לעכל מוצרי חלב. התוצאה תהיה קלקול קיבה המלווה בשלשולים. הדבר נכון גם לכלבים. למעשה, מתן של קערת חלב לבעל החיים יגרום ליותר נזק מתועלת ויש לתת להם מים בלבד לשתייה.

5. שוקולד- רובנו יודעים שאסור לתת שוקולד לכלבים. האם ידעתם ששוקולד עלול להזיק גם לחתולים? המרכיב בשוקולד שגורם לנזק נקרא תיאוברומין. השוקולד שהכי מזיק הוא שוקולד מריר, אחריו שוקולד חלב ולבסוף שוקולד לבן. ככל שהכלב או החתול שוקלים פחות, כמות השוקולד שעלולה לגרום להרעלה תהיה קטנה יותר. אכילת שוקולד עלולה להוביל לקצב לב גבוה, פרכוסים וסימנים נוירולוגיים נוספים.

6. בשר נא וביצים חיות- כל מזון לא מבושל עלול להזיק לחיית המחמד שלנו. יש סיכוי גבוה יותר לתחלואה בחיידק הסלמונלה או אי.קולי (E.coli). התוצאה של הרעלת מזון תהיה הקאות ושלשולים. אם מאכילים את בעל החיים רק במזון נא, יש סיכון שהמזון לא יהיה מאוזן מבחינה תזונתית.

7. האכלה של מזון מסחרי של כלבים לחתול הביתי- אם מדי פעם החתול "גונב" לכלב כמה גרגירי אוכל, אין עם זה בעייתיות. אך אם נאכיל את החתול במזון מסחרי לכלבים באופן קבוע ובלעדי, יהיו לכך השלכות בריאות רציניות. החתול הוא קרניבור אובליגטורי, כלומר הוא חייב שמקור החלבון במזון יהיה מן החי. חלבון מן החי מכיל טאורין שהכרחי עבור החתול היות ולא מסוגל לייצר את הטאורין לבד. במזונות המסחריים של הכלב לעיתים מקור החלבון הוא מן הצומח. חתול שניזון ממזון לכלבים עלול לסבול מחוסרים תזונתיים ולבעיות בריאותיות כמו עיוורון ומחלת לב.

8. טונה- על פניו נשמע שהכי טבעי בעולם להאכיל את החתול בטונה, אך חשוב לדעת שהאכלת טונה בכמויות גדולות תוביל למחסור תזונתי. הטונה מכיל כמויות גדולות של שומן וכמויות קטנות מדי של ויטמין E ונוגדי חימצון.  בנוסף, טונה מכיל כספית-  הרעלת כספית תוביל לנזק נוירולוגי.

9. בצק שמרים- בצק מסוג זזה תופח לפני האפייה, אם הכלב או החתול יאכלו בצק חי לפני האפייה, תהליך התפיחה עדיין יתרחש.... אבל זה יקרה בבטן שלו! הבצק יתרחב ויתפח, יגרום לכאבי בטן ועלול אפילו לגרום להרעלת אלכוהול. בתהליך התפיחה, בזכות השמרים ותהליך התסיסה, נוצר אלכוהול (אתנול). חשיפה לאלכוהול משפיע על בעל החיים ממש כמו באנשים-הוא עלול לגרום לפגיעה מוחית עד למצב של תרדמת ומוות.

10. דקל ננסי ושושן צחור (LILY)- אמנם הצמחים האלו אינם מזונות אך זו הזדמנות להעלות את המודעות לנזק שעלול להיגרם מחשיפה אליהם היות והם צמחים יחסית שכיחים בבתים. שושן צחור הוא פרח נפוץ בזרי פרחים,האכילה או אפילו ליקוק של כל אחד מחלקי הצמח (במיוחד האבקנים) עלול לגרום לפגיעה כלייתית קשה. את ההרעלה הזאת נראה בעיקר בחתולים משום שלרוב החתול יקפוץ מעלה על השולחן או על השיש היכן שמונח אגרטל עם זר.

הדקל הננסי (ציקס) נפוץ כצמח נוי בגינות ביתיות רבות. אכילה של חלק מעץ הציקס תגרום להרעלה שתוביל לפגיעה כבדית קשה. כל חלקי הצמח רעילים, אך הזרעים הם המסוכנים ביותר.

ישנם עשרות חומרים כימיים, תרופות ומזונות שעלולים להיות רעילים לחיות המחמד שלנו. לרוב הם לא ידעו להבחין בין מה שטוב להם למה שמזיק להם. באחריותנו לשמור עליהם מפני חשיפה למזונות המזיקים והרעילים. כמובן שלא הכל הוא בשליטתנו ואם קרה ובעל החיים נחשף למזון מזיק או חומר כימי,  יש לפנות מיידית לטיפול וטרינרי. 


ד"ר חן חורב, בעלת מרכז וטרינרי WHISKERS בשדרות מנחם בגין 21, מודיעין.