היום יותר מתמיד, עם התקדמות הרפואה הוטרינרית, אנחנו יכולים לספק לבעלי החיים אריכות ימים ואיכות חיים טובה יותר מאשר בעבר. המשמעות היא שחיות המחמד שלנו יכולים לחיות חיים ארוכים יותר, אך עם העלייה בתוחלת החיים חווים בעלי החיים שינוים בבריאותם, אשר מאפיינים את הגיל הגריאטרי. בידינו אמצעים אבחנתיים משוכללים יותר וטיפולים יעילים יותר כדי שבעלי החיים יחיו שנים רבות גם אם אובחנו עם מחלה כרונית.
נהוג לכנות כל כלב או חתול מעל גיל 7 כבעל חיים מבוגר. לרוב, גזעים גדולים מתבגרים ומזדקנים בקצב מהיר יותר לעומת גזעים קטנים. ההתייחסות לבעל חיים מעל גיל 7 תהיה מעט שונה לעומת בעלי חיים צעירים יותר, בזמן הבדיקה הרפואית.
ישנן בעיות רפואיות נפוצות יותר בגיל המבוגר, אשר את וחלקן היינו פחות מצפים לראות בבעלי חיים צעירים. כשמגיע בעל חיים מבוגר לבדיקה, אנחנו שמים דגש בבדיקה הרפואית שלו על מצב השיניים, הלב, המפרקים ועוד.
נסקור בקצרה את המחלות הנפוצות יותר בבעלי החיים גריאטרים:
• מחלת כליות- הכליה היא למעשה איבר שאחראי על הסינון בגוף. תפקידה להפריש רעלים אל מחוץ לגוף (בשתן) ולשמור על מאזן נוזלים תקין בגוף. כאשר יש פגיעה בתפקוד הכלייתי, הרעלים מצטברים בגוף מצד אחד, ומצד שני נוזלים "בורחים" לשתן והולכים לאיבוד. מחלת כליות כרונית נפוצה יותר ככל שבעל החיים מתבגר.
בע"ח ששותה ומשתין יותר מהרגיל, לא אוכל, מקיא ו/או מיובש- עלול לסבול ממחלת כליות. ישנן סיבות רבות למחלת כליות, חלקן פתירות וחלקן לא, אך אבחון מוקדם מאפשר לרוב ניהול של מחלת הכליות בעזרת טיפול תרופתי ותזונה רפואית כדי שבע"ח יחיה עוד שנים רבות.
• מחלה לבבית - כ-10% מהכלבים בגיל 5-8 יפתחו מחלת לב נרכשת (האחוזים עולים ככל שהכלב מתבגר). כ10-15% מהחתולים סובלים ממחלת לב כלשהי, אך חתולים ידועים ביכולתם להסתיר סימנים עד שהתחלואה מתקדמת. סימנים קליניים שעלולים להחשיד לכך שבעל החיים סובל ממחלת לב הם שיעול שלא חולף (כלב), מאמץ נשימתי או קשיי נשימה, התעלפות או התמוטטות, אי סבילות למאמץ, נשימה בפה פתוח (חתול), בטן נפוחה, חוסר תיאבון וחולשה.
גם במקרה של מחלת לב נרכשת, אשר לרוב היא לא ברת ריפוי, הוכח שמתן טיפול תרופתי מתאים מאפשר שיפור משמעותי באיכות החיים ויכול להאריך חיים.
• סינדרום הפרעה קוגניבית- cognitive dysfunction syndrome- כשבעלי החיים מזדקנים הם עלולים לחוות שינויים שדומים לדמנציה באנשים. הם נובחים או מייללים ללא סיבה נראית לעין, בוהים לחלל, "נתקעים" בפינות של הבית, נראים מבולבלים ופחות רצים לדלת כשאתם מגיעים הביתה. ייתכנו שינויים בשעות השינה שלהם- הם יבלו שעות רבות יותר של היום בשינה ויהיו חסרי מנוחה בלילה.
אנחנו יכולים להקל על חיית המחמד שנמצא במצב כזה בעיקר על ידי הענקת אהבה ודאגה, ורצוי לבצע כמה שפחות שינויים בסביבתם. יש לזכור כי הם מרגישים מבולבלים בדיוק כמו שזה נראה.
• דלקת מפרקים- דלקת מפרקים היא אחד הגורמים הנפוצים לכאבים בחיות מחמד. בעל חיים הסובל מדלקת מפרקים יתקשה לקפוץ ולרוץ כפי שנהג לעשות, יתקשה לעלות במדרגות וייתכן ויהיה לו קושי בקימה לאחר מנוחה. אם נהיה מודעים לכך שייתכן והוא סובל מכאבים, ולא נייחס את חוסר הפעילות לכך שהוא "פשוט זקן", נוכל להקל עליו עם מתן משכחי כאבים, אשר לעיתים, במתן קבוע של שיכוך, ישפר מאוד את איכות חייהם.
• מחלת חניכיים ושיניים - כלבים וחתולים סובלים מהצטברות של אבן שן ומחלת חניכיים בכל גיל, אך ככל שבעלי החיים מתבגרים זה נפוץ יותר.
80% מהחתולים והכלבים הבוגרים סובלים ממחלת חניכיים. רצוי כבר בגיל הצעיר לצחצח שיניים עם משחת שיניים וטרינרית כדי לשמור על בריאות החניכיים והשיניים. אם בע"ח סובל מריח רע מהפה, מרייר, או מראה סימנים של כאב בזמן אכילה- ייתכן והוא סובל ממחלת חניכיים. בשלב הזה בדרך כלל יש צורך בטיפול שיניים. הגיל המבוגר לא מונע מהוטרינר לבצע טיפול שיניים וזוהי דוגמה קלאסית לכך שברגע שבע"ח מטופל והכאבים נעלמים -איכות חייו משתפרת לאין שיעור.
• גידולים ומסות- הסיכוי להתפתחות גידולים שפירים או ממאירים בבעלי חיים מבוגרים, גדול יותר. הגידולים יכולים להופיע על העור או מתחת לעור, ומכאן החשיבות הגדולה במימוש וליטוף של חיית המחמד שלכם באופן תכוף, כיוון שבהרבה מקרים אתם, הבעלים, תגלו את הגידולים הללו לראשונה תוך כדי ליטוף. אם מצאתם משהו בולט על העור, מומלץ לא לחכות ולעקוב אלא לקבוע תור לבדיקה וטרינרית.
גידולים יכולים גם להתפתח באיברים הפנימיים, ומכאן החשיבות באבחון באמצעות בדיקות דם מקיפות ובדיקות הדמייה שונות. אבחון מוקדם יאפשר טיפול בזמן, ימנע התפשטות ויציל חיים!
באופן כללי ההמלצה הרווחת היא לבצע בדיקות דם וצילומי רנטגן לפחות פעם בשנה לכל בע"ח מעל גיל 7. כך נוכל לאתר ולאבחן מוקדם מחלות רבות, חלקן פורטו מעלה. אבחון מוקדם יאפשר תחילת טיפול מוקדם וכך הסיכוי לאותו בעל חיים לחיות חיים ארוכים וטובים גדול יותר.
• איבוד הראייה והשמיעה- לעיתים קרובות יאבד בעל החיים את ראייתו בגיל מבוגר. אחת הסיבות הנפוצות לכך היא מחלה של העדשה: העדשה נהיית דחוסה ועכורה(nuclear sclerosis).
כשכלב או חתול מבוגרים מאבדים ראייתם נוכל לשים לב שהם נתקלים בחפצים או מהססים לגשת למדרגות.
לעיתים גם השמיעה נפגעת עם הגיל. נשים לב שכשאנו קוראים לחיית המחמד שלנו בשם, היא פחות מגיבה אלינו.
במצבים האלו, חשוב לא לשנות את סדר הטיול ולא לארגן מחדש את הבית, כיוון שזה יקשה על ההתמצאות וההתניידות של חיית המחמד . אם מזהים פגיעה בשמיעה, ניתן לסמן לחיה עם הידיים או לרקוע עם הרגליים על הרצפה כדי לקרוא לה.
בעלי החיים אמנם זוכים לחיים ארוכים ומלאים יותר, אך חשוב לדאוג לקחת אותם לבדיקות וטרינריות תכופות כדי לאבחן מוקדם מחלות שאופייניות לגיל המבוגר. התפקיד שלנו, המשפחות, הוא להעניק להם את האהבה שמגיעה להם ולדאוג להם גם לעת זקנה, כפי שדאגנו להם לאורך כל חייהם.
ד"ר חן חורב היא בעלת המרכז הוטרינרי WHISKERS בשדרות מנחם בגין 21, מודיעין.