כיום, אין ספק שאנו מודעים לכך שבעלי חיים חשים כאב, והמחשבה שבעלי חיים לא סובלים מכאבים הינה מחשבה אבסורדית. אך מפתיע לגלות שבעבר הלא רחוק, הרפואה הוטרינרית שמה פחות דגש על זיהוי כאב בבעלי חיים ואף לא הייתה התייחסות לכאב שבעל החיים עובר לאחר ניתוח או טיפול רפואי. המחשבה הייתה שאם בעל החיים יהיה סגור במקום קטן, עצם הגבלת התנועה שלו תמנע כאבים.
למרבה המזל, הרפואה הוטרינרית התפתחה והתקדמה ולמדנו המון על כאב, מהו הביטוי של כאב בבעלי חיים ואיך לטפל בכאב. היום אנו יותר פרו-אקטיביים בלטפל בכאבים של בעלי חיים. הטיפול התרופתי נועד לטפל בכאב קיים ואף למנוע כאבים שאנו מצפים שיהיו. כשחושבים על הטיפול בכאב היום, ניתן לעשות אנלוגיה לבית שנשרף- כמובן שנרצה במהרה לכבות את האש הקולחת אך המטרה העיקרית צריכה להיות למנוע את פרוץ האש מלכתחילה.
בכתבה זו נסקור את הסימנים שעלולים להופיע אצל בעלי חיים שסובלים מכאבים כדי שנדע לזהות שהוא חש כאב, עוד בסביבתו הטבעית בבית:
יש להכיר בכך שכאב היא בעיה רפואית ממשית. כאב גורם לסטרס, ואם בעל חיים מצוי במצב של סטרס לתקופה ממושכת, יהיו לכך השלכות רפואיות משמעותיות, כמו: עליה בקצב לב ובלחץ דם, היחלשות של מערכת החיסון, בעיות במערכת העיכול ועיכוב בהחלמה. כאב ישפיע על ההתנהגות של בעל החיים ועלולים להופיע שינויים התנהגותיים כמו אגרסיות או התבודדות.
מהו למעשה כאב?
המילה באנגלית PAIN, מקורו מהמילה הלטינית POENA שפירושה "סבל" (SUFFERING). ישנו מסלול עצבי שבו תחושת הכאב עוברת בגוף. זה מתחיל בגירוי כואב ברגל, בבטן או בכל איבר אחר. אות עצבי עובר מספר "תחנות" לאורך מסלולים עצביים עד שמגיע למוח, שם הסיגנל מתורגם כתחושת כאב. לכאב יש מטרה, והיא להגן על בעל החיים מפני סכנה מיידית. אך לכאב ממושך אין מטרה ביולוגית וזהו הכאב שבו אנו מעוניינים לטפל. בעל חיים שחש כאב ממושך סובל ויש פגיעה באיכות חייו.
איך נזהה כאב בבעלי חיים?
בעלי חיים רבים נוטים להסתיר את הכאב. נדיר שבעל החיים יילל או ייבב ללא הפסקה כשחש כאב, ולכן תפקידנו לזהות מתי חיית המחמד שלנו כאובה. לעיתים הביטוי של כאב הוא בשינויים התנהגותיים עדינים ביותר והיות ואתם מכירים את חיית המחמד שלכם באופן הטוב ביותר, גם שינוי קטן בהתנהגות עלול להעיד על כאבים.
ארבעת הסימנים שיכולים לרמוז לנו שבעל החיים סובל מכאבים:
1. ירידה בתיאבון- אחד הדברים שהכי מרגשים את בעלי החיים (וכלבים במיוחד) זה אוכל. אם אתם שמים לב לירידה בתיאבון, לכך שהכלב כבר לא קופץ כששומע את שק האוכל נפתח או שהחתול מראה אכילה סלקטיבית, כלומר חלק מהמאכלים אוכל וחלק לא, זה עלול להיות סימן ראשון לכאבים. בעיות רפואיות כדוגמת כאבי שיניים, כאבי בטן ואפילו כאבי מפרקים עלולים להתבטא בחוסר אכילה או ירידה בתיאבון. כל שינוי באכילה מצדיק המשך בירור רפואי.
2. בע"ח מתחבא או פחות פעיל ממה שהיה בעבר- אם בעבר החתול היה קופץ על השיש והיום ממעיט לעשות זאת, יתכן וסובל מכאבים. כלב שיוצא לטיול ואחרי כמה צעדים מתיישב ומסרב לזוז, עלול להיות כאוב. לעיתים הכאב יתבטא בכך שבעל החיים יתחבא או יסתגר בפינה כלשהי בבית. כל אלו רמזים לכאב.
3. צליעה- חיות המחמד שלנו לרוב לא יבכו או ייללו כשיש להם כאבים ברגליים. הכאב במצב כזה יכול להתבטא בצליעה בדרגות שונות של חומרה. כלב ימנע מלהשתמש ברגל בגלל שכואב לו ויחזיק אותה באויר. אסור לנו לטעות ולחשוב שכלב שהוא שמח, פעיל ואוכל בתיאבון ו"רק" מקפץ על 3 רגליים אינו סובל מכאבים. במקרים כאלו יש לאבחן את הבעיה הרפואית שבגללה הוא צולע.
4. שינוי בהתנהגות: כשבעל החיים כאוב הוא עלול להיות אגרסיבי יותר. כלומר, הוא יהיה לחוץ יותר ומתוח, הוא עלול לנהום או לנשוך אם הוא חושב שאנו נתקרב לאיזור הכאוב. שינוי התנהגותי הוא לעיתים הרמז היחיד לכך שבעל החיים סובל מכאבים.
לעיתים בעל החיים ילקק את האיזור הכאוב, דבר שעוזר לנו למקם את הבעיה בצורה טובה יותר.
בעבר לא רק שהיתה פחות מודעות לכך שבעלי החיים סובלים מכאבים, אלא שגם היו לנו הוטרינרים פחות אופציות לטיפול. היום יש מגוון עצום של תרופות משככי כאבים, ולאחר אבחון, ניתן להתאים את התרופה הבטוחה ביותר לבעל החיים, שתספק את השיכוך הטוב ביותר וכך לשפר לאין ערוך את איכות חייו.
תחושת הכאב תתעצם אם חיית המחמד נמצאת גם בסטרס, דבר שמדגיש כמה חשוב לדאוג לאווירה בטוחה ורגועה בבית ובמרפאה הוטרינרית (עקרונות FEAR FREE). אם נפחית סטרס ונפחית כאב עם טיפול תרופתי, בעל החיים יחלים מהר יותר ונעניק לו איכות חיים טובה.
ד"ר חן חורב, בעלת מרכז וטרינרי WHISKERS בשדרות מנחם בגין 21, מודיעין.