פרטים אלו באוכלוסייה מוגדרים כבעלי לקויות, ובמקום להיגרר מאחור ולהתדרדר מבחינה קוגניטיבית, נפשית, רגשית ובסופו של דבר גם בריאותית, בימינו הם יכולים לעבור למסגרת שמציעה שילוב בקהילה תומכת. שילוב בעלי לקויות בקהילה תומכת עוזר להם רבות בתהליך השיקום, ומשפר את איכות חייהם בצורה ניכרת. מה זה בדיוק קהילה תומכת וכיצד הדבר מתבצע? הישארו עימנו.
שילוב בעלי לקויות בקהילה תומכת – למי זה מתאים ומדוע זה כל כך חשוב?
למרבה הצער, בעלי לקויות רבים אינם מטופלים במסגרות תומכות, ועל כן נשארים לגור בבית הוריהם או בהוסטלים שנועדו אך ורק לשכנם ללא טיפול משמעותי. מצב מעין זה עשוי לגרום להתדרדרות של בעלי הלקויות וכמו כן ליצור עומס קשה מאוד על משפחותיהם, שכן ההתייחסות הטבעית של בני המשפחה היא אך ורק על בסיס רגשי וחסרה את נקודת המבט המקצועית. שילוב בעלי לקויות בקהילה תומכת נועד לפתור את העניין, ומטרתו היא למקסם את יכולותיו של בעל הלקות, לשפר את ביטחונו העצמי ולספק את הקרקע המתאימה לשיקום ועצמאות אישית וכלכלית ככל שניתן. תהליך השילוב מתאים במקרים רבים של לקויות (פיגור שכלי, תסמונות גנטיות שונות, מצבים נפשיים חמורים וכו') והוכח באינספור מקרים כאפשרות השיקום הטובה ביותר שקיימת.
מה זה בדיוק קהילה תומכת? וכיצד זה מתבצע בפועל?
קהילה תומכת מוגדרת כקהילה שמטרתה היא לספק מסגרת חמה ותומכת מכל הבחינות שלהן זקוק בעל הלקות. מסגרת זו כוללת בין היתר טיפול והשגחה רפואיים, טיפולים נפשיים וסוציאליים, עזרה בביצוע מטלות בחיי היום יום (קימה, היגיינה וכו'), רכישת תרופות, סיוע ועזרה בהאכלה והכנת ארוחות וכו'. הקהילה התומכת מורכבת מבעלי לקויות בדרגת חומרה דומה שחיים יחדיו בפתרון דיור מוגן שמופעל ע"י אנשי צוות מקצועיים שמאיישים את המתחם 24/7. שילוב בעלי לקויות בקהילה תומכת דומה מאפשר למעשה לאותם הפרטים לחיות מחוץ לבית ולקבל את כל היבטי הטיפול במטרה אחת ברורה – לקדם אותם מבחינה קוגניטיבית תוך כדי הטיפול הרפואי ולאפשר להם כמה שיותר חיים עצמאיים. הקהילה התומכת שמה דגש על טיפוח הקשרים והכישורים הבינאישיים והוויסות רגשי של כל דייר, כאשר לאחר ההתייצבות והשיפור היחסי מתבצע אף עידוד לתעסוקה. התעסוקה מתבצעת במקומות מוגנים ולאחר שיפור נוסף במצבו של הדייר מאפשרים לו לעבוד במקומות פתוחים יותר, תוך כדי פיקוח על הנעשה והעומס עליו.
מבחן המציאות מראה כי כאשר מבצעים שילוב בעלי לקויות בקהילה תומכת איכותית ומתאימה, הסיכוי לשיפור והגעה לעצמאות יחסית גבוה יותר. לכן חשוב מאוד לבחור במסגרת שילוב שמציעה את כל מה שישפר את איכות חייו של הדייר, כגון דירות מאובזרות ואסתטיות, פעילויות קבוצתיות ופרטניות, וכמובן מספר גבוה של אנשי צוות הפועלים בשיתוף פעולה מלא מול בני המשפחה של הדיירים.