להלן סקר שערכה רשת בונז'ור לגבי אכילת סופגניות אשתקד:

1. 84% מהציבור הישראלי יאכלו סופגניות בחנוכה.

2. השנה יזללו כ-13% יותר סופגניות, לעומת השנה שעברה (למרות המיתון). 

3. 48% מעדיפים סופגניה "איכותית" ולא יכניסו לפה כל סופגניה.

4. עם ישראל מוכן לשלם כל מחיר לסופגניה.

5. 79% יאכלו את הסופגניה בבית או עם המשפחה (19% יאכלו אותה במסיבה, 18% במשרד ו-14% במסיבה או באירוע של הילד בגן ובבית הספר).

6. 26% יאכלו בין 3-5 סופגניות ו-18% מבטיחים כי יעמיסו עד 10 סופגניות.

7. 61% מעדיפים את מילוי הריבה המסורתי ורק 23% מעדיפים ריבת חלב.

חג "הקלוריות" ­מביא עמו סופגניות ולביבות עתירות השמן. ערכה הקלורי של סופגניה ללא מילוי שווה 400 קלוריות, אך עם מילוי יכול להגיע ל-­550 קלוריות ויותר. מותר להיכנע לפיתוי אבל בגבולות. לא להתנזר לחלוטין מלביבות וסופגניות אבל לאכול רק חצי או רבע סופגניה.

  • לביבה שווה 2 פרוסות לחם וניתן להחליף ביניהן בזמן ארוחה ולהשמיט את הפחמימות האחרות כגון: פסטה, אורז ועוד.
  • ניתן לצמצם בחצי את כמות הקלוריות על­ ידי אפיה במקום טיגון.
  • אם מטגנים ­ עדיף טיגון בשמן עמוק על פני טיגון במחבת, כיוון שטיגון בשמן עמוק גורם לספיגת שמן קטנה יותר לעומת הטיגון הרגיל. בנוסף, שמן שאינו חם מספיק, נספג בכמות גדולה יותר.
  • לאחר ההכנה מומלץ לספוג את שאריות השמן בנייר סופג.

סופגניה מכילה שילוב של כל מה שלא מומלץ לאכול בדרך כלל. אולי בזכות זה היא כל כך מושכת ומפתה. סופגניה ממוצעת מכילה 6 נקודות (הרבה מאוד עבור מי שתקציה הנקודות של עומד על 18-20 נקודות).

קמח לבן – ההמלצה הרווחת כיום היא להמעיט בצריכת קמח לבן. הסיבה העיקרית: קמח לבן אינו מכיל את הסיבים התזונתיים הקיימים בגרעין החיטה. בנוסף הוא דל יחסית בויטמינים שהיו במקור בחלקים של החיטה שהוסרו ממנה ונזרקו. העדר הסיבים הופך את הקמח הלבן לכזה שנעכל ונספג כסוכר מהר מאוד. הספיגה המהירה של הסוכר אל הדם גורמת לשובע לזמן מועט מאוד ולרעב גדול יותר זמן קצר אחר כך. במילים אחרות אכילת מוצרים מקמח לבן פותחת לנו את התיאבון. לקמח מלא לעומת זאת, יתרונות תזונתיים רבים, הוא מכיל סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים שאינם מצויים בקמח הלבן. הסיבים בקמח המלא אינם מתעכלים בקיבה אלא ממשיכים למעי וכך יוצרים תחושת שובע ממושכת. בשומרי משקל ממליצים לשלב בין שני סוגי הקמח אפילו בסופגניות, כדי ליהנות מהיתרונות של שני הקמחים: הטעם של הקמח הלבן והבריאות של הקמח המלא.

טיגון בשמן – שמן מכיל המון קלוריות (או נקודות בשיטת שומרי משקל). לשם השוואה כוס שמן מכילה יותר מכפול הקלוריות בהשוואה לכוס סוכר. לשמן צמחי בדרך כלל יש ערכים תזונתיים בריאים, אולם מזון העובר טיגון בשמן לוהט עובר תהליך של חמצון ונוצרים בו חומרים המזיקים לבריאות. בשיטת שומרי משקל ממליצים להימנע עד כמה שניתן מטיגון מזון בשמן ולהעדיף שימוש בתרסיס שמן על פני שימוש בשמן עמוק. מחבת טפלון טובה היא פתרון מצוין לטיגון ללא שמן. מומלץ שלא לוותר על שמן לחלוטין, כף שמן זית בסלט או שומן טוב כמו אבוקדו או טחינה מומלצים על בסיס יומי.

ריבה –  עשויה פירות וסוכר. כף ריבה שווה ערך ל- 1 נקודה. גם ריבת חלב מכילה נקודה אחת לכף. בהכנה ביתית של סופגניות, מומלץ לבחור בריבה העשויה מפירות ללא תוספת סוכר כלל. ריבה על בסיס פירות בלבד או ריבה דלת קלוריות מכילות ½ נקודה לכף ריבה. היתרון הגדול בריבה – אינה מכילה שומן

שמרים (טריים או יבשים) - על פי שיטת שומרי משקל שמרים חסרי ערך קלורי ואינם מחושבים בנקודות, 100 גר` שמרים מכילים 94 קלוריות. בעוגה שלמה משתמשים ב – 15 גרם שמרים, כך שכמות הקלוריות היא לא משמעותית. שמרים שהוספו למים וקמח תוססים ויוצרים תפיחה של הבצק. תסיסה זו משפיעה לעיתים לרעה על מערכת העיכול ובאמת, אנשים רבים מתלוננים על בעיות במערכת העיכול, תחושת צרבת וכד` לאחר אכילת מאפי שמרים.

סוכר – סוכר לבן הוא מה שנקרא "קלוריות ריקות". הוא מספק שפע של אנרגיה (קלוריות) ובלי לתרום מאומה לבריאות. למרות הסברה, סוכר אינו משמין במיוחד כשהוא נצרך במידה, גרם 1 של סוכר מכיל 4 קלוריות או בשיטת שומרי משקל - חצי נקודה. הנטייה היא לייחס לסוכר את בעיית ההשמנה, אולם הבעייתיות האמיתית היא כאשר הוא בא בשילוב עם שומן כמו בשוקולד ועוגות. שיטת שומרי משקל אינה אוסרת על שימוש בסוכר אלא ממליצה להמעיט בסוכר בעיקר מהסיבה שאינו מכיל כלל ערכים תזונתיים.

ריבה –  עשויה פירות וסוכר. כף ריבה שווה ערך ל- 1 נקודה. גם ריבת חלב מכילה נקודה אחת לכף. בהכנה ביתית של סופגניות, מומלץ לבחור בריבה העשויה מפירות ללא תוספת סוכר כלל. ריבה על בסיס פירות בלבד או ריבה דלת קלוריות מכילות ½ נקודה לכף ריבה. היתרון הגדול בריבה – אינה מכילה שומן.

עכשיו צאו וחשבו אם אכן אתם הולכים להפוך את החג הזה לחג הסופגניות....