אוכל הינו  העונג הראשון שלנו עוד מינקותנו. האוכל מילא תפקידים חיוניים רבים לאורך ילדותנו: השביע את הרעב, סיפק נחמה, אהבה, גדילה והתפתחות תקינה. משסיימנו לנקות את הצלחת, זכינו לקבל שבחים וממתק על כך. לכשהתבגרנו התהפכו היוצרות ופתאום, השתנתה המטרה וואנו שומעים משפטים בכוון הגבלת הצריכה...כמו אל תאכל כל כך הרבה... אם תאכל את זה תהיה שמן.... תאכלי פחות  ועוד

המסר הפך לאכילה מדודה וחסכנית כדי לעודד רזון המקושר עם "בריאות" ו"הצלחה". גישה זו התחזקה במהלך התבגרותנו ורבים הפכו להורים שחוששים להאכיל את ילדיהם שחלילה יסבלו מעודף משקל. רבים סבורים שההנאה מהאוכל צריכה להיות שולית והדגש הוא שהאוכל לא יהיה משמין כמו גם שאוכל טעים הוא באופן ברור לא בריא.

עבור רבים מאתנו, הפעולה הפשוטה של ​​אכילה הפכה לפעולה מתסכלת, מלווה באשמה עצמית, לעיתים אף בבושה. יש להפסיק להרגיש אשמה ולהתחיל ליהנות מאכילה, על מנת ליהנות מהאכילה ללא רגשות אשם יש לאמץ מספר התנהגויות: יש לפנות זמן לאכילה ולהפוך אותה לחוויה שכדאי לחכות לה, ולא לעסוק במהלכה בפעילויות אחרת. אוכלים כשרעבים, אך חשוב לא להגיע רעבים מדי לארוחה, ולכן לאכול כל 4 שעות. מומלץ לגוון את המזונות.

אהבו את גופכם והשקיעו בו, הזינו אותו באוכל איכותי (וטעים..). יש להשקיע בגוף גם ע"י פעילות גופנית המסייעת לשיפור תפקוד הלב והראות , גמישות, יציבות, חיזוק העצמות והשרירים חשיבה חיונית וחיובית. שאפו למשקל שמתאים לכם אישית. הימנעות מאכילה תגרום לעליה באחוזי שומן וירידה במטבוליזם. צעדים קטנים מובילים לשינויים גדולים, וחשוב להפוך את הדרך למהנה.

אכילה היא אחת מההנאות הגדולות בחיים לכן יש לתת לה תשומת לב מרבית. אכילה מודעת ובחירה נבונה תסיר את רגשות האשמה ותגרום להרגשה טובה פיזית ונפשית. בחירה נבונה משמעותה צריכה יומיומית של כל אבות המזון, אשר תבטיח גיוון ותמנע חסרים תזונתיים. כמו כן יש להקפיד על איכות אבות המזון ולבחור את המזונות היותר איכותיים בכל קטגוריה ולהקפיד על יחס נכון בין אבות המזון: רוב של פחמימות (מלאות בעיקר), פחות חלבונים, ומיעוט שומנים (העדפה לשומנים הבלתי רוויים)

אכילה במטרה להרגיש טוב יותר מבחינה נפשית ופיזית  דורשת בחירה מודעת  של סוגי המזונות. בחירת מזונות מושכלת גורמת להרגשה טובה אחרי ארוחה, שובע ממושך ושמירה או הגעה למשקל האופטימלי עבורנו. לשם כך יש להכיר את היתרונות של סוגי המזונות השונים כדי לנצל נכון את הערך התזונתי שלהם.

אבות המזון מסווגים לפחמימות, חלבונים ושומנים שהם הבסיס לתפקוד התקין של גופינו ומהווים את מקורות האנרגיה בגופינו. חסר באחד מהם עלול לפתח מחלות ופגיעה בתפקוד. מומלץ להיזהר מדיאטות שגורעות מהתפריט היומי אחד מאבות המזון לאורך זמן רב וכך להימנע מסיכון בריאותי.

הפחמימות

מסווגות לפחמימות פשוטות(ריקות) ופחמימות מלאות (מוצרים מקמח מלא, ודגנים מלאים). הפחמימות הריקות הן הפחמימות המעובדות שבעקבות תהליך העיבוד הפכו לריקות מוויטמינים ומינרלים. מומלץ להמעיט בצריכתן (סוכר, מוצרים מקמח לבן) ולהרבות  בפחמימות המלאות העשירות בויטמינים ,מינרלים ובסיבים תזונתיים המווסתים את רמות הסוכר והשומן בדם וכן  מעלות את רמת הסרטונין שגורם לתחושה טובה.

פירות וירקות שייכים לקבוצת הפחמימות. מומלץ לאכול מחמשת הצבעים: אדום - מסייע במלחמה בסרטן ובמחלות לב;  כתום - מחזק את מערכת החיסון, ונלחם בסרטן; ירוק - שומר על הראייה, ומחזק העצמות; לבן - מגן על כלי הדם והלב, ועוזר להילחם בדלקות; סגול - מכיל נוגדי חמצון המאטים תהליכי הזדקנות. הפירות עשירים בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. ככל שמרכיב הסיבים בפרי גבוה כך פירוק הסוכר בגוף איטי. הפירות גם עתירי סוכר ולכן מומלץ להגביל עד 3 מנות פרי ליום. 

החלבונים

מספקים חומר גלם לבנייה וחידוש רקמות הגוף. חלבון מלא מכיל את כל הרכב חומצות האמינו שהגוף חייב לקבל מהמזון .חלבונים מצויים במוצרי בשר, חלב, דגים, ביצים וסויה. דגים- מומלץ לשלב צריכת דגים פעמיים בשבוע בתפריט, (סלמון, טונה, הרינג, מקרל וסרדינים העשירים בחלבון ,ניוד ואומגה 3).

מומלץ להמעיט בדגי בריכה כגון : נסיכת הנילוס, סול, בורי ומושט (העתירים בשומן רווי). מוצרי חלב (רזים)- עתירים בחלבון, ויטמינים מקבוצת B ויטמין D מגנזיום ואבץ. מהווים את מקור הסידן הזמין ובעל הספיגה הטובה ביותר בגוף. עוזרים במניעת מחלות לב וכלי דם. בשר -בקר רזה (כתף בקר, פילה מדומה, סטייק פילה, נתח שייטל, כף), להעדיף נתחי הודו אדום ונתחי עוף רזים. קטניות עשירות בחלבון ברזל, אשלגן, סיבים תזונתיים ודלות בשומן -(בשילוב עם דגנים הן מספקות לגוף חלבון מלא) ולכן מומלצות לשלבם במיוחד בתפריט צמחוני, בתפריט לירידה במשקל, או של חולי סוכרת.

הקטניות כוללות אפונה, חומוס סויה,תורמוס, מש, פול, אזוקי, עדשים ושעועית לסוגיה. ביצים: חלמוני ביצה הם מקור עיקרי של כולסטרול במזון (חיוני בתזונת ילדים, בני נוער וספורטאים וכן תורם לתפקוד המוח ולזיכרון). מומלץ לאכול כל יום ביצה. לסובלים מרמות כולסטרול גבוהות מומלצת צריכה מתונה ( 4-3 חלמוני ביצה בשבוע).

שמנים

שבירת מיתוס: הידעתם? שומן אינו אויב הדיאטה. להיפך, הוא חינוי לשמירה על ויסות הורמונלי, חום הגוף, העלאת הכולסטרול הטוב והפחתת הכולסטרול הרע וספיגה של ויטמינים ולכן חיוני לצרוך אותו אך בצורה מדודה בגלל כמות הקלוריות.  חשוב לשים לב לאיכות השומן- לצרוך שומנים בלתי רוויים (אבוקדו, שמן זית, קנולה, שקדים וכו').

מומלץ לצרוך גם חומצת שומן מסוג אומגה 3 המסייעת בהאטת תהליכי הזדקנות, שיפור הזיכרון ,מפחיתה טריגליצרידים ולחץ דם. מצויה בדגי הים הצפוני (סלמון, טונה, מקרל הרינג וסרדינים) וכן בצומח: זרעי פשתן, אגוזי מזרכי צ'יה ועוד.

אכילה היא אחת מההנאות הגדולות בחיים לכן יש לתת לה תשומת לב מרבית. אכילה מודעת ובחירה נבונה תסיר את רגשות האשמה ותגרום להרגשה טובה פיזית ונפשית. בחירה נבונה משמעותה צריכה יומיומית של כל אבות המזון, אשר תבטיח גיוון ותמנע חסרים תזונתיים. כמו כן יש להקפיד על איכות אבות המזון ולבחור את המזונות היותר איכותיים בכל קטגוריה ולהקפיד על יחס נכון בין אבות המזון : רוב של פחמימות (מלאות בעיקר), פחות חלבונים, ומיעוט שומנים (העדפה לשומנים הבלתי רוויים).